Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Krupnik

Tradycyjna, doskonale znana, niezmiennie smaczna polska zupa

przepis z kuchni: polskiej

czas: 2 godziny

liczba porcji: 6

składniki:
1 skrzydełko indyka
1 kość wołowa
3 marchewki
2 pietruszki
1 niewielki seler
pół średniego pora
5 ziemniaków
150 g kaszy jęczmiennej
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 - 3 liście laurowe
sól, pieprz

przyrządzanie:

Umyte mięso zalać 2,5 litrami wody. Zagotować, a następnie odszumować (zdjąć ścięte białko, które pojawi się na wierzchu). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz pora i gotować na małym ogniu ok. godziny. Następnie dodać porojone w kostkę jarzyny: marchewkę, selera, pietruszkę i gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę i pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki.   

uwagi:

Do zupy można dodać rozdrobnione mięso ze skrzydełka.

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. yg7DxHsu
    19 lipca 2013 at 10:02

    Ostatnio przekonałam się, że świetne procmoje ma Auchan. Po pierwsze, mają bazarek czyli bakalie, makarony, płatki do mleka i inne sypkie produkty na wagę. Można na wagę kupić np. kostki rosołowe Po drugie, mają teraz bardzo dobre ceny na warzywa (marchewka poniżej 1zł/kg, dynia poniżej 2zł/kg, papryka poniżej 3zł/kg, etc..).Kupiłam dynię (3,3kg) za trochę ponad 6zł, z części jest zupa (kroisz dynię w kostkę, oczywiście bez skf3rki, wrzucasz do garnka z kostką rosołową, gotujesz na miękko, miksujesz, doprawiasz do smaku możesz do tego dorzucić grzanki albo po prostu jeść z chlebem), część była pieczona (dynia pokrojona jak wyżej, wrzucona do naczynia żaroodpornego, do tego tłuszcz u nas masło czosnek, szałwia i rozmaryn), część poszła na deser (znowu kroisz dynię, wrzucasz na patelnię, zalewasz odrobiną wody, żeby się nie przypaliła, dusisz do zmięknięcia, potem miksujesz, dodajesz śmietankę i cukier albo słodzone mleko zagęszczone pierwszy wariant jest tańszy doprawiasz cynamonem wanilią i gałką muszkatołową).Jedno, czego nie widzę w Twoim gotowaniu, to przyprawy. Sama jestem do nich tak przywiązana, że zakładałam od początku, że przypraw nie wliczasz w koszty a w końcu są dość drogie :/Co do kaszy ugotuj, odsmaż i zjedz z jogurtem albo maślanką. Albo kup kawałek słoniny, pokrf3j na skwarki i wytop na patelni. Będziesz miał smalec do chleba i skwarki do kaszy, dodaj jeszcze smażoną cebulkę i jest super. Możesz też kaszę ugotować z warzywami, z samą marchewką i pietruszką jest super. Z tanich dań przyszły mi jeszcze do głowy pierogi mąka, woda, jedno jajko, zagniatasz ciasto na konsystencję plasteliny, do środka wrzucasz absolutnie cokolwiek. Moja ciotka robi pierogi z kasza, tłustym twarogiem i miętą, strasznie zapychają. Ruskie też mają tą zaletę i nie są drogie w marketach ze stoiskiem serowo-wędlinowo-mięsnym można czasem dostać biały ser na wagę. Co do makaronu ugotuj, daj do gorącego łyżkę margaryny, sf3l, ew czosnek, jeśli masz.Sos grzybowy pieczarki i cebulka duszone na patelni, śmietana 12%, sf3l, pieprz. Możesz dać łyżkę mąki, żeby zagęścić.Aaa, no i zapomniałabym nieśmiertelne płatki owsiane na wodzie, jak już bardzo zgłodniejesz Jak wpadnę jeszcze na coś, napiszę Mf3głbyś wstawić pod następnym postem listę tego, co masz w szafkach/lodf3wce?

  2. Nacia09
    8 lipca 2013 at 14:28

    Czy można użyć np. piersi z kurczaka zamiast kości wołowej i skrzydełka
    indyka ?

  3. ufolud
    25 maja 2013 at 11:35

    Bez suszonych grzybków krupnik jest do kitu.

  4. Ariwle
    18 kwietnia 2013 at 13:40

    Nemo krupnik palce lizać to znaczy przepyszny. Zamiast pisać durne komentarze weź się za książki, bo poziom tej wypowiedzi jest poniżej depresji.
    PS. Rękami je się nie tylko w Azji.

    Co do przepisu. Świetny. Co prawda każdy zmodyfikuje go z czasem pod swoje gusta, ale przepis super. Nie podano jaka to ma być kasza: dobna, średnia, gruba. Ja gotuję pół na pół drobna i średnia wtedy wychodzi taki fajny kleik.

  5. nemo
    7 lutego 2013 at 12:01

    Do haliny-krupnik twojego Jaśka wydaje mi się za gęsty, skoro można go jeść palcami. W cywilizowanych krajach, odkąd wynaleziono sztućce, jedzenie palcami uchodzi za obciach, chociaż w azjatyckich krajach jest to normalne.

  6. maniek
    27 marca 2012 at 13:10

    Wspaniała i pożywna zupa, a co ważne, łatwa w przygotowaniu!!! Babcia i Mama robiły go świetnie! Niebo w gębie!!!

  7. LLNVKyDPZtxvbO
    27 lipca 2011 at 00:32

    I\’m ipmressed! You\’ve managed the almost impossible.

  8. halina
    3 stycznia 2011 at 14:07

    najsmaczniej gotuje mój Jasiek,a krupniczek w jego wydaniu to paluszki lizać:)pozdro

  9. Kamilka
    22 listopada 2010 at 16:55

    Daleko mi do mamusi krupniczku!
    p

  10. 11-latka
    26 marca 2010 at 14:30

    mojej mamusi krupnik wychodził szary

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Zupa gulaszowa

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie zdjąć z ognia i wrzucić mieloną paprykę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w...

Zamknij