Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Lasagne z warzywami

Kto spróbuje tej pysznej lasagne z brokułami, pomidorami i papryką, przekona się, że smakuje ona znacznie lepiej niż mięsna wersja tego włoskiego dania.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 płatów lasagne
300 g brokułów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g żółtego sera
3 szklanki sosu beszamel
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
kilka świeżych listków bazylii

przyrządzanie:

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i posiekaną drobna papryczkę chilli. Dusić prze około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę. Pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.


Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 czubate łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo 3/4 l zimnego mleka – wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.


Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.


Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 – 200 stopni.

Podobne artykuły

19 Komentarzy

  1. KITI
    1 listopada 2009 at 19:43

    WITAM WSZYSTKICH
    WLASNIE SKONCZYLISMY JESC ZE ZNAJOMYMI TA WSPANIALA LASANIE
    WSZYSCY ZACHWYCENI PALCE LIZAC !!!
    PS. TALERZE TEZ :)))))))))

  2. Nicolle82
    7 marca 2009 at 16:00

    Wyśmienite, właśnie skończyłam jeść i mam ochotę na dokładkę!!!

  3. zygfryd
    17 lutego 2009 at 22:24

    wysmienity przepis brzoskwinie zamienilem na pomarancze a bita smietane na jogurt naturalny pozdrawiam :) palce lizac

  4. Prosze o odp
    22 grudnia 2008 at 20:13

    Piec pod pszykryciem ?

  5. Lucka
    19 września 2008 at 16:14

    Znakomity przepis:)!!Mniam!!
    Polecam:)

  6. Kuchareczki
    16 marca 2008 at 16:54

    beznadzieja, tragedia!!! brak mi slow, na szczescie dodalysmy troche od siebie, bo tak to by byla porazka. Nigdy wiecej ! nastepnym razem robimy po swojemu, a nie z glupkowatych przepisow.

  7. Marcin
    22 lutego 2008 at 22:25

    Saybki i łatwy przepis. Wlasnie go wykonałem (moja pierwsza lasania) i wszyscy wniebowzieci !! polecam! :)

  8. alex
    18 maja 2007 at 09:01

    rewelacyjna lasania, znacznie lepsza niż tradycyjna mięsna a poza tym ma mniej kalorii !

  9. kamala
    7 marca 2007 at 18:08

    Bardzo pyszna lasania! Troche musialam zmodyfikowac przepis z braku niektorych produktow ( pieczarki wymienilam na fasolke szparagowa, papryka czerwona, troche koleandru i oregano zamiast bazyli) a poza tym tak samo! I smakuje wysmienicie, polecam :)

  10. Leslie
    13 lutego 2007 at 20:16

    Bardzo dobra lasagna. Zrobiłem tylko trochę więcej beszamelu i starłem 300 g żółtego sera, bo beszamelu i żółtego sera nigdy za mało ;->

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Tarta z fetą i cukinią

Z podanych skłaników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 25 minut. Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć...

Zamknij