Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Likier kawowy

Likier na zimowe popołudnie nie tylko dla miłośników kawy.

czas: 6 godzin + pół roku

składniki:

250 gram mielonej kawy
1 litr spirytusu
ćwierć litra rumu
1 1/2 kg cukru
rozdrobniona laska wanilii

przyrządzanie:

Zmieloną kawę zalać dwoma litrami wrzącej wody. Odstawić na kilka godzin, aby opadły fusy, następnie przecedzić przez gazę, a potem znów odstawić. Do esencji kawowej dodać cukier, rozdrobnioną laskę wanilii i zagotować, zbierając łyżką pianę z wierzchu. Wystudzić, dodać spirytus i rum, dokładnie wymieszać, ponownie przefiltrować przez gazę, wlać do bulek, zakorkować i odstawić na pół roku.

uwagi:
W trakcie leżakowania, mimo że pokusa mocna, nie należy otwierać, aby nie doszło do kontaktu z powietrzem.

Podobne artykuły

35 Comments

  1. szwejkos
    22 stycznia 2008 at 19:46

    No własnie ile tego cukru dać napewno 1,5 kg ????? Prosze pomocy robił ktoś to niech sie wypowie

  2. justa
    20 listopada 2007 at 16:50

    jest super mój już swoje odleżał a teraz tylko smakować smakować…;]

  3. kaczmar
    3 maja 2007 at 11:41

    robilem cos podobnego, jednak mniej skomplikowanego – bez rumu i wanilii. Proporcje bardzo podobne, jednak czas oczekiwania krótszy. Ze względu na to, iż nie czeka się pół roku tylko pół miesiąca poolecam taki likierek z zimnym mlekiem i paroma kostaki lodu wymieszac w shakerze – robi się idealna pianka, a dzieki dodatkowi mleka nie czuc tak alkoholu tylko slodkawa i aromatyczną nutę kawy. A w dekiel klepie jak nalezy:)

  4. smok
    29 kwietnia 2007 at 23:12

    rewelacja,zniewala wszystko i wszystkich szczególnie płeć piękną.

  5. jonek
    4 kwietnia 2007 at 19:52

    tego cukru ma byc pół kila czy półtora kila

  6. falcon_ru
    9 listopada 2006 at 18:34

    Właśnie zrobiłem ten likier przed rozlaniem do butelek sprobowałem jest już teraz rewelacja a co dopiero 6 miesiącach. Zaostawiłem buteleczke po rumie i spróbuję likieru wcześniej ale to tylko 1/4 litra.

  7. admis
    18 czerwca 2006 at 11:53

    Robiłem tą nalewkę ale bez rumu i niestety nie wytrzymała nawet 1 miesiąca. rewelacja.

  8. grab
    23 kwietnia 2006 at 20:10

    Wlasnie jestem po degustacji takiego co stal 15 miesiecy, rewelacja sam tez musze zrobic :-)

  9. Palce lizać
    13 marca 2006 at 20:16

    uwierz, po pól roku osiąga dopiero idealny smak. Przedtem też sie nadaje, ale … to zdecydowanie nie to…

  10. sebcio
    13 marca 2006 at 20:09

    właśnie produkuję likier kawowy, czy aby na pewno trzeba czekać pół roku ???

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na nalewki
Kokosówka

Wiórki kokosowe zagotować z mlekiem. Wymieszać z oboma rodzajami mleka oraz z wódką. Odstawić w zakręconym szczelnie słoju na 7...

Zamknij