Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Mazurek bakaliowy

Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będzie przy każdej innej okazji z dużą ilością bakalii i nugatową masą

przepis z kuchni: polskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
40 dag masła
¾ szkl cukru pudru
3 jajka
1 żółtko
5 dag miodu

Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek
40 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag miodu

Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka
15 dag cukru
15 dag masła

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.


W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.


Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Gdy nieco przestygnie (po ok. 2-3 minutach), mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.


Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową, polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić w chłodne miejsce.

Podobne artykuły

4 Comments

  1. ania
    1 grudnia 2012 at 19:28

    ja jeszcze nie piekłam ale gdy czytam ten przepis ślinka mi leci

  2. OlaP
    6 kwietnia 2012 at 11:51

    U mnie wyszło ok. Dodałam może ciut więcej mąki, ale odrobinę dosłownie. No i tyle co przy wałkowaniu, więc w sumie może ok 0,6 kg. Ciasto było miękkie, ale jak się dobrze wyrobi (ja zrobiłam mikserem) to bez problemu odchodzi od miski, jest gładkie i nie klei się jakoś specjalnie. Wyszło super, tylko jak dla mnie to są proporcje na 2 całkiem spore mazurki. :)

  3. Gachab
    27 października 2010 at 19:39

    po co aż tyle masła, wydaje mi się, że wystarczy jedna kostka, ewentualnie można dodać łyżkę śmietany gęstej.

  4. AgaT
    5 kwietnia 2007 at 21:08

    Tej mąki jest tu stanowczo za mało. Z pół kilograma to wszystko się lepi. Albo masła jest za dużo!

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Metrowiec

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, którą...

Zamknij