Polecane

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Młoda kapusta z koperkiem

Zdrowe, niskokaloryczne, smaczne - czy trzeba coś jeszcze dodawać?

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
100 g gęstej, kwaśnej śmietany
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
garść majeranku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kapustę cienko poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić kapustę. Dodać majeranek i dusić pod przykryciem przez około 45 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami wody i wlać do kapusty, a następnie zagotować. Ponownie zdjąć z ognia i dodać posoloną wcześniej lekko śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

uwagi:
Podawać jako danie główne z żytnim pieczywem lub jako dodatek.

Podobne artykuły

168 Comments

  1. dota
    26 maja 2006 at 11:37

    pycha, juz dawno nie jadlam nic tak dobrego, od siebie dodalam tylko troszke bazyli

  2. tiani
    21 maja 2006 at 15:02

    ja mam inną wersję. Zewnetrzne liście (te ciemne i większe) pokoić i ugotować w posolonej wodzie. Pozostałą część pokroić (nie koniecznie drobno – wręcz przeciwnie) i wrzucić na wrzątek razem z ugotowanymi, odcedzonymi już, zewnetrznymi liśćmi. Do tego dodajemy DUŻO pietruszki, DUŻO koperku, trochę mniej, ale i tak DUŻO szczypiorku (nie jest konieczny) porę (części białe, zielone – wszystko), ale pokrojona drobno. To wszystko gotujemy, ale należy dodać trochę octu. Oczywiście przydałby się jakiś pieprz i sól. No i na koniec dodajemy śmietanę iiiii przecier pomidorowy. Sukces gwarantowany. Dobra na przemianę materii. Można trochę zagęścić mąką. Najlepiej gotować całość w mniejszej ilości wody, aby dużo było tego zielonego :) Do tego grznki. Nie znam nikogo, kto by nie lubiał tej pychotki :D

  3. danuta51
    20 maja 2006 at 22:48

    pycha niebo w gębie

  4. Kuba
    19 maja 2006 at 14:50

    Odradzam mięso w młodej kapuście. To może być do każdej innej. Tylko młoda tak smakuje. A sam uwielbiam mieso.

  5. Nina
    18 maja 2006 at 16:37

    Ja dodaję do młodej kapustki jeszcze podsmażony i pokrojony w drobną kosteczkę boczek i zamiast majeranku daję parę ziarenek kminku smakuje wybornie POLECAM

  6. kolikia
    18 maja 2006 at 13:46

    super przepis

  7. Musashi
    16 maja 2006 at 16:03

    Ja również zmieniłbym parę szczegółów – wiem, że ta strona jest ogólnie bezmięsa, ale do młodej kapustki ne ma to jak jakieś aromatyczne mięsiwo – dobra wiejska kiełbaska, albo wędzonka… Albo jedno i drubie :) Tyle, że wtedy darowałbym sobie majeranek…

  8. Zocha
    12 maja 2006 at 17:02

    Ogolnie pycha, ale zmienilabym kilka szczegolow. Gotowac troche krocej, az zmieknie troche. Dalabym trowniez mniej cytryny i lyzka smietany zdecydowanie wystarcza. Poza tym ta ilosc wystarczy na 4 osoby, ale tylko jako dodatek. Jako danie glowne, najwyzej dla dwojga. Milego jedzenia

  9. Creative
    27 sierpnia 2005 at 16:39

    Świetne na lato. Gorąco polecam ten przepis.

  10. Sopociak
    26 sierpnia 2005 at 13:20

    Bardzo dobre poolecam. Polskie jedzenie jest najlepsze. Odkrylem to gdy bylem w Angli przez 3 tygodnie jedzenie bylo niesmaczne i same kurczaki i boczki.

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z...

Zamknij