Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Mus czekoladowy

Coś dla miłośników czekolady - niebiańsko lekka pianka z dodatkiem bitej śmietany

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 3 godziny chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:

200 g czekolady deserowej (2 tabliczki)
2 łyżki brandy, cointreau lub grand marnier
4 łyżki wody mineralnej
30 g masła
3 jaja
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki

przyrządzanie:

Do rondla wrzucić posiekaną drobno czekoladę, brandy i wodę. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać, wciąż mieszając aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie utrzeć. Dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywą pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżek piany i dokładnie wymieszać.
Ubić schłodzoną śmietanę (36 %). Przełożyć ją do masy czekoladowej, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę przekładać do małych miseczek, każdą z nich przykryć folią spożywczą i chłodzić ok. 3 godzin.

Podobne artykuły

41 Comments

  1. prosze
    3 października 2008 at 15:37

    Witam ;) co to jest to brander ?

  2. Aga
    30 września 2008 at 17:11

    Super, mocno czekoladowy, pyszny. PS mozna wiecej dodac alkoholu bo go nie czuc w ogole

  3. ilona
    5 czerwca 2008 at 11:03

    super super super muss:)wszyscy goscie zadowoleni->mam nadzieje ze nie klamali:)

  4. Patrycja
    24 maja 2008 at 11:33

    zrobiłam, schłodziłam i doszłam do wniosku, że bardzo smaczny. Nie jest mączny, wieksza część zależy od czekolady… ja polecam terravitę deserową.

  5. ilona
    15 maja 2008 at 14:12

    juz sie chlodzi o efektach napisze za 3godz:)

  6. kdsif
    29 grudnia 2007 at 13:04

    Zachwilke bede robic sobie mus\’a mam nadzieje ze tak jak piszecie w komentarzach bedzie jednym slowem : PYSZNY :)

  7. anusiak
    9 grudnia 2007 at 12:55

    niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!

  8. katarynka
    24 czerwca 2007 at 19:02

    fajny przepis sprawdzilam i jest pyyyycha

  9. lidka
    1 maja 2007 at 20:12

    niebianskie

  10. wiki
    30 marca 2007 at 18:32

    superowe bardzo dobre bo niema świni

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Placek z gruszkami i budyniem

Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko...

Zamknij