Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Musaka

Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mielonej jagnięciny w nieco odmienionej wersji - z rozdrobnioną soją zamiast mięsa

przepis z kuchni: greckiej

czas: 45 minut + 45 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dużych, nierozpozpadajacych się w gotowaniu ziemniaków
3 średnie bakłażany
2 cebule
250 g soi (gotowy farsz sojowy lub ugotowanej, moczonej prze noc)
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
pól szklanki mleka
2 jaja
1 łyżka soku c ytryny
2 żabki czosnku
szklanka tartego sera
2 duże pomidory obrane ze skórek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, tymianek
tłuszcz do posmarowania formy

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotowac na pół twardo w ososlonej wodzie.
Bakłażany pokroić na plasty grubości 0,5 cm i smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki mleka. Dokładnie rozmieszać, dodać resztę mleka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Gdy nieco przestygnie, dodać rozmieszane jajka.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać farsz sojowy lub posiekaną drobno, wcześniej ugotowaną do miękkości i moczoną przez noc soją. Smażyć przech 2 -3 minuty. Dodać posiekane pomidory, przecisnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek, sól i pieprz. Smażyć przez kolejne 5 minut. 
Prostokątną, głęboką formę do zpiekanek wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w grube plastry i połowę ich ułożyć na dnie formy. Na nich ułożyć wartwę bakłażanów, następnie całą soję i polać beszamelem. Ponownie ułożyć ziemniaki, na nich bakłażany i ponownie beszamel. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem.
PIec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

uwagi:
Sos beszamelowy i mieszanka z soją muszą być mocno doprawione, aby nadać potrawie zdecydowany smak. Zamiast soi bądź jagnięciny można dodać mielone mięso wołowo - wieprzowe.

Podobne artykuły

30 Komentarzy

  1. martuś
    13 marca 2007 at 19:43

    musaka jest wysmienitym daniem i orginalnym.Najlepiej smakuje z sałatka grecka i balym winem.Naprawde polecam:)

  2. Czuprynka_22
    6 marca 2007 at 22:03

    Musaka to najlepsze co jadlam. Gotowala ja moja znajoma greczynka i nie moze sie to rownac z zadna musaka z greckiej tawerny. A tak wogole to greckie jedzenie jest pyszne.

  3. Mari
    3 października 2006 at 23:11

    Jadlam w Grecji musake ale nie smakowala nam ja musze sama sobie ja zrobic wtedy bedzie swieza i smaczna .Najgorszy w niej byl sos beszamelowy bez smaku a ziemniaki jakes nieswieze -poszli na latwizne !

  4. lila
    1 października 2006 at 12:00

    Mieszkałam w Grecjii rok.mama mojego mężczyzny ( Greczynka) robiła taką musakę, że tęsknie za nią do dzisiaj. Te w restauracjach były profanacją ;)))

  5. szczecinianka
    9 sierpnia 2006 at 16:00

    Ja byłam w Grecji ponad 4 miesiące i wiele potraw mi poprostu nie smakowało a już musaka napewno fuj!!

  6. miłośniczka Grecji :))
    8 sierpnia 2006 at 19:00

    Myslę, że musaka, która jadłam w Grecji nie równa się z żadną inną, przyżądzoną przez przecietna osobę!! Jest naprawde pyszna i często wybieram się ale tylko i wyłącznie do restauracji, gdzie gotuje prawdziwy GREK!! Musaka jest wysmienita, uwielbiam ją:))

  7. Wisnia
    1 czerwca 2006 at 20:42

    A no jadlem to i tak sobie powiem ze bym ten przepis ulepszyl troszke

  8. leelou
    6 lutego 2006 at 21:51

    musaka: ok 1500 g bakłażanów (pokroic w plastry, osolić, niech puszczą sok, ok 1h, potem zgrillować BEZ TŁUSZCZU),
    600g mielonego mięsa (używam wołowego),
    podsmażyć z cebulą (2-3 spore głowki), potem dodać 500g pomidorów bez skórki, można trochę koncentratu+ oczywiście przyprawy (ja robię z solą, pieprzem, oregano, bazylią ). warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, i tak do skutku, kończąc bakłażanami, które zalewamy beszamelem….

    proponuję poeksperymentować, różne wersje są pyszne, potrawę trudno \”popsuć\”- najlepsza wyszła, kiedy do mięsa dodałam resztkę farszu z wigilijnych uszek grzybowych i sos barbecue (+ostra papryka)- brzi kosmicznie, ale smakowało bosko, goście zjedli podwójn a ilość przewidywaną (miał być obiad na następny dzień)……. bo więcej nie było. pozdro

  9. kama
    23 stycznia 2006 at 15:28

    jadłam poprostu palce lizać, ale ja wolę wersje z mięsem.

  10. Paula
    28 grudnia 2005 at 23:35

    Jadlam w Grecji Musake jest Boska:)

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Rolada z cukinią i pomidorami

Cukinię umyć i jesli ma miękką skórkę zetrzeć na tarce bez obierania. W przeciwnym przypadku bezwzględnie obrać. Położyć na sicie...

Zamknij