Polecane

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Nalewka z czarnego bzu

Aromatyczna i pełna witamin nalewka z owoców czarnego bzu - ma przepiękny kolor i jeszcze lepszy zapach!

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 2 miesiące dojrzewania

składniki:
1 i 1/2 kg owoców czarnego bzu
3 i 1/2 litra wody
400 sztuk liści wiśni
1 litr spirytusu
2 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego ( 2 i 1/2 torebki)

przyrządzanie:

Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.

Podobne artykuły

33 Comments

  1. O.o
    12 września 2011 at 15:54

    Od kiedy kompot robi się ze spirytusem? : o

  2. stary
    11 września 2011 at 00:46

    wojtek CK [całkiem kopnięty?] Nalewki mogą mieć MAX 40%v/v alkoholu !!!
    reszta to [powyżej] to berbelucha podrobiona soczkiem ! NAWET TATA z MAMĄ MA TYLKO
    96:2 v/v %

  3. st@chemik
    11 września 2011 at 00:41

    OWOCE BZU CZARNEGO -LEKARSKIEGO muszą być kompletnie dojrzałe /poznacie wtedy gdy jedza je ptaki/ BEZ SZYPUŁEK
    zielone sa TRUJĄCE !

  4. jawa
    5 września 2011 at 09:25

    słyszałam ,że nalewki z czarnego bzu się nie robi bo jest szkodliwa

  5. bombaj
    29 sierpnia 2011 at 14:00

    Ta woda to do gotowania chyba tylko

  6. tom
    5 października 2010 at 14:11

    Tak można robić nalewki z mrożonych owoców.

  7. wojtekCK
    18 września 2010 at 09:11

    Każda nalewka powinna być minimum 50-60 procentowa(robię takie od lat), reszta to napoje alkoholowe

  8. dl
    27 sierpnia 2010 at 09:34

    czy można zrobić nalewke z zamrozonych owoców czarnego bzu lub aroni

  9. dl
    23 sierpnia 2010 at 11:02

    czy można zrobić nalewkę z zamrożonych owocow czarnego bzu

  10. bb
    5 lutego 2010 at 12:47

    przy takiej ilosci wody to bedze kompot a nie nalewka

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na nalewki
Orzechówka

Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie (zbierane w lipcu) pokrojone w ćwiartki wrzucić do słoja. Dodać kawałek kory cynamonu, goździki, migdały i...

Zamknij