Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Nalewka z pigwy z miodem

Cierpki smak pigwy łagodzi w tej nalewce, którą ze względu na dość długi czas przygotowania polecamy głównie cierpliwym, miód

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut + ok. 6 miesięcy dojrzewania

składniki:
1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu

przyrządzanie:

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.

Podobne artykuły

44 Komentarzy

  1. jaska
    12 kwietnia 2009 at 20:52

    nalewka super -trzeba troche cierpliwości ale warto.korzeń arcydzięgla jest do kupienia w aptekach zielarskich

  2. jack50
    7 lutego 2009 at 20:06

    nie wiadomo co to jest za przepis, na dzialce mam pigwe i pigwowca, roznia sie od siebie jak dzien od nocy a szczgolnie botanicznie, pigwe mozna jesc chociaz twarda pokrojona w plasterki a pogwowiec jest kwasny jak cytryna,robilem z nich nalewki…sa rozne smakiem i kolorem ale……palce lizac

  3. violcia
    20 listopada 2008 at 17:55

    przepraszam cię, ale to są owoce PIGWOWCA na tym zdjęciu . PIGWA wyglądem przypomina gruszkę z takim al\’a meszkiem i rosnie na drzewach które muszą być zaszczepione , wiem bo mam u siebie takie drzewo w tym roku mialo ok 250 kg owocu pigwy :)

  4. Bobo
    26 września 2008 at 09:07

    Arcydzięgiel najlepiej wziąć od dzięgla

  5. bacha
    23 sierpnia 2008 at 17:48

    czy jest bardziej prosty prtepis na pigwe

  6. Basia:)
    7 listopada 2007 at 01:43

    Mniej pracochłonne jest starcie pigwy na tarce jarzynowej.Aby kolor nalewki był bardziej intensywny robię tak:)Szklankę startej pigwy i szklankę cukru gotuję do uzyskania ciemniejszego koloru,zlewam syrop i wlewam do naczynia ze sporządzoną nalewką.Nalewka ma piękny kolor.

  7. Tom Randdal
    21 października 2007 at 11:09

    no cóz różne są szkoły, ale w mojej nalewki powinny stać w miejscu ciemnym, żeby nie tracić koloru…Uwaga jeszcze jedna: to nie pigwa, to pigwowiec japoński.

  8. kad
    3 września 2007 at 18:34

    od zielarza, bądź z apteki

  9. gargamel
    26 czerwca 2007 at 18:16

    wysmerfować z jakiegoś sklepu z przyprawami.

  10. kasia
    23 czerwca 2007 at 14:06

    skąd wziąć arcydzięgiel?

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na nalewki
Malinówka

Owoce umyć, wrzucić do słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakorkować i odstawić w zacienione miejsce na dwa...

Zamknij