Ogórki kiszone

Chyba najbardziej popularny u nas sposób przygotowywania przetworów z ogórków

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 0

składniki:
Na litrowy słoik:
8-9 małych ogórków
2 żabki czosnku
gałązka kopru
mały kawałek korzenia chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
ew. liście wiśni lub winorośli
sól kamienna

przyrządzanie:

Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany ze skórki chrzan i ewentualnie 2 -3 liście wiśni lub 1 winorośli, a także ziele angielskie i pieprz. Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki soli kamiennej. Mocno zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. następnie pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarnik nagrzanym do tempratury 90 stopni.  

Podobne artykuły

222 Comments

  1. Ogórak
    8 kwietnia 2007 at 16:08

    Spróbujcie dodać na litr wody trochę cukru i łyżkę soli. Najlepiej jest dodać trochę czekolady do słoika, ogórki są wtedy bardziej jędrne.

  2. Ogórak
    8 kwietnia 2007 at 16:06

    Spróbujcie dodać na litr wody trochę cukru i łyżkę soli. Najlepiej jest dodać trochę czekolady do słoika, ogórki są wtedy bardziej jędrne.

  3. jola
    3 sierpnia 2006 at 17:12

    czosnek, koper,chrzan, gorczyca,listek laurowy – i to wystarczy i oczywiscie sol tylko kamienna – smacznego

  4. Basia
    11 lipca 2006 at 15:01

    No to jak w koncu…zakręcać na mocno czy nie?

  5. konik
    11 lipca 2006 at 14:30

    łyżka soli na litr, zgoda, przy czym sól NIE MOŻE być jodowana, bo się robi malownicza pulpa….
    dodaję liście dębu (jędrność), wiśni i czarnej porzeczki, troszkę gorczycy.
    kopru same kwiaty, no a zakręcenie słoików mocno od razu jest najlepszym sposobem na szybkie pozbycie się wszystkiego, gdy słoiki rozwali proces fermentacji….

  6. pelcia
    7 lipca 2006 at 14:54

    cukru nigdy nie dawalam

  7. aleksandra
    4 czerwca 2006 at 17:15

    ja do nich dodaje jeszcze szczypte estragonu, kminek. Na 1l sloik daje 1 lyzke soli + pozostale skladniki. Wystawiam do slonca, do calkowitego ukiszenia. Jak woda sie ustoi, wtedy zanosze do piwnicy. Nie pasteryzuje. Ale ogorki sa super. Bable wychodza nosem. Pychota.

  8. teresa
    29 marca 2006 at 15:42

    pasteryzowac dopiero jak beda ukiszone????
    co zas tyczy przypraw szpila ma racje ,tez tak robie.

  9. też lubię
    4 stycznia 2006 at 09:59

    genialne są właśnie takie ogórki!!

    http://www.sznajder.agro.pl

  10. szpila
    23 grudnia 2005 at 19:32

    spróbujcie na 1l wody 1łyżka soli i 1 łyżeczka cukru.
    sprawdzone, polecam!!!!!

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress