Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Papryka faszerowana

To znane również w Polsce danie swoje korzenie ma jednak na Węgrzech.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 2

składniki:
4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
1 duża cebula
150 gram ugotowanego ryżu
10-15 dag świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

przyrządzanie:

Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).

uwagi:
Podawać z sosem pomidorowym.

Podobne artykuły

47 Komentarzy

  1. komisarz_przygoda
    4 czerwca 2007 at 14:40

    nie polana śmietaną tylko sosem jogurtowym

  2. Ola
    1 maja 2007 at 19:23

    Ja jadłam tą potrawę na Węgrzech i była po prostu pyszna tylko ja miałam ją jeszcze polaną śmietaną to jest jeszcze smaczniejsza .

  3. Ewciak
    13 kwietnia 2007 at 10:02

    dziś wypróbuję przepis. Trzymajcie kciuki:)

  4. rafal
    6 marca 2007 at 09:59

    ja robie identycznie jak stysia, teściowa mnie nauczyła i są pyszne.

  5. tysia
    30 grudnia 2006 at 22:22

    ja je robie z dodatkiem mielonego i dusze w takim bulionie z rosołu i dużą ilością pomidorów. mniej wiecej jak gołąbki. No i pychaaaa:)

  6. kasik
    15 listopada 2006 at 15:15

    spróbuję – ale z mięsiwem :-)

  7. stysia
    4 września 2006 at 19:18

    ludzie, bomba, po prostu polecam!

  8. Paula
    18 sierpnia 2006 at 19:48

    sprubuje zrobić papryki faszerowane mam nadzieje że sie udadzą!!!!!!:)

  9. ula
    25 stycznia 2006 at 14:44

    jadła coś takiego – dobre. ja dodaje jeszce mięski – karczek albo cos takiego, ale jadłam jeszcze z zapiekanym serem na wierzcy -SUUUper, więcej roboty ale efekt jest

  10. klaudix
    24 września 2005 at 21:21

    jak spróbuje to napisze jak smakowalo!!!pozdrawiam

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Leczo

Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w...

Zamknij