Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Gdzie, jak nie w Wielkopolsce potrafią dobrze przyrządzać ziemniaczki???

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.

uwagi:
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. XqZRNrYpZFToSBluHwe
    10 marca 2012 at 18:32

    Oni nie lubią jeść. Surowe ziemniaki nie pninowy być bzdurny jak twoje i jego zmarszczki bzdurny!

  2. dxoFQFrU
    16 października 2011 at 03:07

    Heck yeah bay-bee keep them cmoing!

  3. kucharzyca
    19 sierpnia 2011 at 09:56

    ja tez robie klasyczny gzik- czyli ze smietana zebula i przyprawami, podaje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach a do popicia maslanka, pychotka!!! polecam- na letnie cieple dni, szybko sie przyrzadza a smakuje wysmienicie ;)

  4. lola
    17 lutego 2010 at 10:39

    Uwielbiam pyry z gzikiem :)

  5. m.m
    22 maja 2008 at 12:43

    podstawowy gzik robi się z cebulką i śmietanką (oczywiście każdy ma swoje upodobania i wszystkie wariacje są dopuszczalne), u mnie w domu ziemniaki zawsze się gotowało w łupinach i podawało z serem i odrobiną jadalnego oleju lnianego.. Pychotaaaa!!! polecam!!

  6. Olcia
    26 marca 2008 at 15:44

    Ja mam na nazwisko Gzik hehe ;P

  7. beti
    12 grudnia 2007 at 17:31

    mój facet uwielnia gzik, zawsze robilam z gotowanymi ziemniakami ale jutro zrobie pieczone

  8. joanna
    3 stycznia 2007 at 16:01

    Tradyzyjny wielkopolski gzik to nie tylko ser i smietana. wtedy faktycznie bylby twarozkiem.
    Gzik bez cebulki i czosnku to jak pierogi bez farszu. No i wiadomo sol i pieprz. Ja jeszcze dodaje szczypiorku.

  9. stonka
    15 listopada 2006 at 11:47

    gzik, gzika lub gziczka to wielkopolskie nazwy białego sera ugniecionego klasycznie ze smietana a nowoczesnie bo dietetycznie z jogurtem czyli to co w reszcie kraju zwie się twarożkiem. oczywiście zawsze na słono, bo na słodko to raczej białe szaleństwo

  10. Hultaj
    5 października 2006 at 18:13

    Cóż to śa te gziki???

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Pstrąg z nadzieniem z ryżu i rodzynek

Pstrągi powinny być do przygotowania tej potrawy jak najświeższe. Dokładnie je umyć, skropić w środku sokiem z cytryny i nasolić....

Zamknij