Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

PIerogi z soczewicą

Tradycyjne danie w nieco odmienionej wersji

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 8

składniki:

Nadzienie:
300 g zielonej soczewicy
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
tłuszcz
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Ciasto:
600 g mąki
1 jajko
ok. pół szklanki wody
sól

 

 

przyrządzanie:

Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i doddać roztrzepane jajko.
Z maki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto. Wygnaitać je przez co najmniej 5 minut. Podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką do whiskey wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zakleić. Gotować prze ok. 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.podopawać na gorąćo, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.  


 

uwagi:
Można również serwować z duszoną cebulą.

Podobne artykuły

57 Comments

  1. pusia
    17 lutego 2009 at 18:24

    Prubuję zrobić.

  2. Pyza
    27 stycznia 2009 at 08:22

    moj maz urodzony na Podlasiu ciagle wspominal to danie.Teraz jest w RPA.Wlasnie dzis bede probowac zrobic jego danie z dziecinstwa

  3. Agnieszka
    24 stycznia 2009 at 18:41

    No w koncu udalo mi sie znalesc przepis.. mam nadzieje ze bedzie udany wybor ;) pozdrawiam

  4. marmis
    26 października 2008 at 16:43

    w koncu znalazłam przepis jakiego szukałam :))
    dzieki

  5. Monika
    8 marca 2008 at 09:24

    Ja pierogi z soczewicą przyrządzam według przepisu mojej babci, tzn.mielę przez maszynkę ugotowaną soczewicę, razem z nią mielę również mięso (np. wołowina z rosołu) i pieczarki. Po prostu palce lizać:)

  6. stasio
    10 lutego 2008 at 22:00

    pychotka

  7. Basham
    7 grudnia 2007 at 13:22

    Zaraz próbuje to robić :) Trzymajcie kciuki

  8. bey
    14 listopada 2007 at 13:01

    Jeszcze trochę ugotowanego i zmielonego mięsa (najlepszy chudy boczek) i efekt gwarantowany.

  9. kulka
    28 września 2007 at 13:41

    rewelacja

  10. ((^*^))
    5 sierpnia 2006 at 13:49

    soczewica? co to takiego?

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Bakłażany pod czosnkowym beszamelem

Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie kawałki. Posmarować olejem, lekko posolić i grillować na złoto z obu stron. W tym czasie...

Zamknij