Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Pita

Tradycyjny wschodni dodatek do potraw lub samodzielne danie podawane z pikantnymi sosami

przepis z kuchni: tureckiej

czas: 20 minut + 3 godziny wyrastania ciasta

liczba porcji: 5

składniki:
0,5 kg maki
2 dkg drożdży
ćwierć szklanki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania blachy

przyrządzanie:

Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.  Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 – 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 – 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.

uwagi:
Podawać z sałatkami lub piknantnymi dipami

Podobne artykuły

66 Comments

  1. Belfegor
    10 września 2006 at 17:34

    Dziewczyny, to nie apteka. Ćwierć szklanki plus kilka gramów albo ćwierć szklanki minus kilka gramów – też będzie dobrze.

  2. jun
    8 września 2006 at 21:16

    należałoby jednak dodać, że ułożone na blasze placki koniecznie należy spryskać przed włożeniem do piekarnika wodą. Można tego dokonać za pomocą pędzelka kuchennego, bądź spryskiwacza do bielizny, który przeznaczamy do prac w kuchni. W przeciwnym razie ciasto będzie za suche, żeby je rozkroić pod farsz. Również po wyjęciu z piekarnika proponuję pity włożyć do głębokiej miski i przykryć szczelnie odpowiednio dużą pokrywą.

  3. kiah
    28 sierpnia 2006 at 10:15

    dzięki za przepis:P mam nadzieje że bedzie taka jak jadłam w bułgarii chyba że oni mają jakiś tajemniczy przepis:)

  4. epox123
    25 sierpnia 2006 at 12:18

    Dzisiaj będę robiła,mam nadzieję,że mi wyjdzie :) ,dam znać jak mi poszło

  5. stan
    23 sierpnia 2006 at 15:20

    paula jak podzielisz szkalnke na 4 rowne części to jedna z nich bedzie1/4 hehe

  6. stan
    23 sierpnia 2006 at 15:06

    paula jak podzielisz szkalnke na 4 rowne części to jedna z nich bedzie1/4 hehe

  7. aneta
    30 lipca 2006 at 17:06

    super przepis pita wyszła mi znakomicie i nawet lepsza od tej w keebabie

  8. hezo
    27 lipca 2006 at 22:34

    zalezy jaka szklanka hahah standard 200ml chyba wiec nie problem policzyć

  9. zocha
    4 maja 2006 at 12:28

    inaczej to ćwiartka,mniej więcej 3 cm od dna,jezeli używasz zwykłej szklanki

  10. paula
    14 kwietnia 2006 at 18:10

    ile to jest jedna czwarta szklanki?

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Przekąski
Buraczki z orzechami

Buraki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wystudzić, a nastepnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty...

Zamknij