Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

PIZZA!!!

Przykład tego dania, które zawojowało świat pokazuje, że to co prostsze jest najlepsze. Pizza, tradycyjne włoskie wiejskie danie znana jest obecnie na wszystkich kontynentach i chyba nie będzie przesady w nazwaniu jej najpopularniejszym daniem świata.

Na początku był placek z maki i drożdży, smarowany przyprawionym ziołami sosem pomidorowym i posypany serem, wypiekany w opalanym drewnem piecu. Ta pierwotna wersja nazwana została Margheritą na cześć jednej z włoskich księżniczek. Ta pizza okazała się być doskonała podstawą do dalszego eksperymentowania – do margherity dodawano różne składniki i osiągano różne, czasami zaskakujące, smaki tej potrawy. Wraz z emigracją Włochów do Stanów Zjednoczonych popularność pizzy zatoczyła szerokie kręgi, czyniąc z tego włoskiego dania uniwersalny przysmak.

 

Margherita i inne klasyki

 

Klasyczna włoska pizza to chrupiące, CIENKIE CIASTO  i dodatki. Niemniej smaczna jest wersja bardziej PUSZYSTA. W obu przypadkach ciasto smaruje się aromatycznym SOSEM POMIDOROWYM i posypuje serem. Tak powstaje wspominana przez nas MARGHERITA.

 

Dodając anchois, pomidory i czarne oliwki otrzymujemy pizzę zwaną jako NEAPOLITAŃSKA. Z kolei gdy margeritę posypiemy cebulką i tuńczykiem powstanie TONNO. Pomidory, cebula, kukurydza, szparagi lub brokuły to propozycje składników do PIZZY WEGETRIAŃSKIEJ.

 

Smaki nie tylko włoskie

 

Popularność tego dania potwierdzają powstałe poza Włochami propozycje. Oryginalną, inspirowaną wpływami mauryjskimi PIZZĘ HISZPAŃSKĄ przygotujemy z anchois, rodzynkami, orzeszkami ziemnymi i cebulą..Z kolei GRECKĄ otrzymamy używając pomidorów, sera feta i czarnych oliwek. Zupełnie odmienny smak będziemy mili dzięki PIZZY ŁOSOSIOWEJ, tworzonej z wędzonego łososia, cebuli i kaparów. Biały sos beszamelowy, leśne grzyby duszone z cebulą to składniki potrzebne do przygotowania PIZZY ALPEJSKIEJ.

 

Możliwych kombinacji smaków jest bardzo wiele – powyższe są tylko niektórymi z nich. Jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania.

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. gość
    6 marca 2010 at 10:57

    Przeczytajcie do końca a później komentujcie!! Albo zapiszcie się na kurs komputerowo-internetowy

  2. allex
    25 lutego 2010 at 21:40

    20dkg maki na jedna pizze przepis łyzke oliwy lub oleju, woda dro,zdze,i łyzeczke soli i cukru.zaje….pizza.polecam

  3. iii
    23 kwietnia 2008 at 15:21

    ale ceśki nie dali przepisu

  4. diabel
    4 lipca 2007 at 13:11

    wszystko bylo by fajnie tylko ze pizze wynalezli grecy a nie wlosi

  5. fabian
    7 października 2006 at 13:32

    co to ma byc hm hm

  6. aska
    25 lipca 2006 at 19:46

    hm, dobrze że ktoś spytał gdzie jest przepis bo co dla jednych oczywiste dla drugich w tym przypadku niekoniecznie – może po długich poszukiwaniach wpadłabym na to, że zamiast podkreślenia, kursywy czy zmiany koloru mamy capslocki ;) tak dla odmiany najwyraźniej … ;P proponuję stosować jednak czytelniejsze linki do przepisów bo wiele osób może się zrazić … pozdrawiam i dziękuję za przepisy – tego właśnie szukałam!

  7. prowokator
    25 czerwca 2006 at 12:52

    Ohydne zamiast \”ochydne\” analfabeto

  8. kara
    24 czerwca 2006 at 18:39

    wszystkie pizze wychodzą tu ochydne takie twarde ciasta bleee… nie radze, grozi to połamaniem zębów i niestrawnościa organizmu…

  9. Palce lizać
    3 marca 2006 at 11:28

    To jest artykuł – klikaj w wyrazy zaznaczone Caps Lockiem :)

  10. fortunate
    3 marca 2006 at 11:21

    a gdzie ten przepis? jaja se robicie……………….

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Kulinarne ciekawostki
Może piwo? – no, jasne..!!!

Piwo zwykło się określać jako zupa chmielowa. Nie każdy wie, że istnieje zupa piwna, której smak już dawno docenili nasi...

Zamknij