Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Placek z gruszkami i budyniem

Placek z nadzieniem z gruszek, zapieczonym kremem budyniowym i kruszonką na wierzchu nie tylko dobrze smakuje, ale równie dobrze wygląda

liczba porcji: 12

składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
5 jaj
2 szkalnki cukru
20 dag masła lub margaryny
1 torbek cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej smietany
5 gruszek
2 opakowania budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
mały słoiczek dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego lub ananasowego

przyrządzanie:

Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/5 odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokąną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywą pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.


 


 

Podobne artykuły

19 Comments

  1. marchewa
    24 sierpnia 2009 at 16:24

    Przepis super tylko po drobnej poprawce: należy dodać o połowe mniej cukru :) i wyszlo idealne :) polecem

  2. Monia
    19 sierpnia 2009 at 12:31

    wszystko super tylko za słodkie jes zdecydowanie. Następnym razem dam o połowę mniej cukru bo faktycznie trochę mdłe jest

  3. ewa_myszka1
    11 sierpnia 2008 at 12:40

    placek świetny, polecam jednak mniej cukru do masy budyniowej

  4. Lena
    14 czerwca 2008 at 12:58

    Ciasto zbyt mdłe jak dla mnie, za dużo chyba tej masy budyniowej w przepisie

  5. ewik
    8 grudnia 2007 at 15:40

    dobre ciacho:) ale lepiej nie używać do niego margaryny, bo jak dla mnie margaryna jest zbyt chemiczna i psuje smak potraw. Wolę stosować do ciast masło, wychodzi o niebo smaczniejsze. I ważne żaby masło było masłem i miało minimum 82% tłuszcz (ja używam kerrygolda) a nie 55, jak ostatnio widziałam;/

  6. Emka
    19 października 2007 at 08:50

    Bardzo pyszny placek! REWELKA! Gruszki są smaczniejsze gdy skropię je cytryną. Z jabłkami placek też jest wyśmienity.

  7. ewkala
    14 września 2007 at 23:00

    Ciacho wygląda i pachnie pięknie. A smakuje… jeszcze o niebo lepiej :D

  8. :)
    25 sierpnia 2007 at 13:58

    ciasto faktycznie wyszlo bardzo dobre polecam!

  9. xcalusekx
    20 sierpnia 2007 at 21:11

    Przepyszne ciasto Cała blaszka zniknęła w mgnieniu oka. Smacznego;P

  10. Nati
    17 lutego 2007 at 19:48

    Robilam juz wiele ciast z przepisow w sieci, ale to jest przepyszne. Polecam!

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Wigilijne śliżyki

Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Wodę odlewamy, a mak znów zalewamy wrzątkiem i odstawiamy – tym razem...

Zamknij