Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Placuszki z cukinii

Placuszki z delikatnym miąższem cukinii, tartym serem oraz ketchupem najlepiej smakują prosto z patelni

czas: 30 mniut

liczba porcji: 4

składniki:

pół dużej lub jedna mała cukinia
szklanka tartego żółtego sera

5 łyżek pikantnego ketchupu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki otrąb
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

przyrządzanie:

Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić do samku solą, pieprze oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułke tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.  Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.

uwagi:
W podobny sposób można przygotować placuszki z kabaczka

Podobne artykuły

24 Comments

  1. madzik
    16 sierpnia 2008 at 11:38

    a ja placuszki z cukini robie w bardzo prosty sposob – kroje cukinie na plasterki, przyprawiam wegeta, potem panieruje jak kotleta i smaze. pycha:) i jaka zawartosc cukini w cukini;)

  2. stefan
    21 lipca 2008 at 13:45

    zrobiłem placuszki z całej cukini bez otręb i sa jadalne wszyscy przeżyli narazie hihi

  3. chantal
    13 lipca 2008 at 17:15

    kiepski przepis za mało cukinii za dużo dodatków .Ja wypróbowałam tak 3 cukinie , jedna cebula , jeden ziemniak jajo sól pieprz .Po odsączeniu cukinii trochę tz. 2 łyżki ! i mąki ok! To są placki z cukinii , nie z bułki i sera

  4. plema
    7 lipca 2008 at 14:53

    placki z cukini pycha

  5. Kuba Ratatuj
    10 maja 2008 at 19:44

    Placuszki super! Ale trzeba uważać, żeby nie dać za dużo mąki lub bułki, bo można zabić smak cukinii. Pyszne są polane ketchupem i posypane natką pietruszki.

  6. Ana
    21 sierpnia 2007 at 15:08

    napisze krótko – jami:)

  7. scarlett_o
    30 lipca 2007 at 22:05

    Słuchajcie, to jest przepyszne!!! Rodzinka była zachwycona! Gorąco polecam!

  8. chomiczek
    1 października 2006 at 11:22

    pycha ! rodzinka za nimi przepada.poki jeszcze sa kabaczki zrobie placuszki na zapas i zamroze na zime :D super przepis !! ;)

  9. ola
    19 sierpnia 2006 at 15:10

    Placki pyszne. Tylko proponuję dodać wiecej bułki tartej.

  10. amatria
    15 lipca 2006 at 23:03

    Placuszki zrobiłam. Trochę ryzykowałam, bo wpadli znajomi, nie miałam nic pod ręką poza cukiniami no i postanowiłam wypróbować ten przepis.
    Sprawdził się! Wszystkim bardzo smakowało.

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Smażone krążki z kabaczka

Kabaczek umyć, cienko obrać, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ze środka każdego plastra usunąć pestki....

Zamknij