Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Placuszki z cukinii

Placuszki z delikatnym miąższem cukinii, tartym serem oraz ketchupem najlepiej smakują prosto z patelni

czas: 30 mniut

liczba porcji: 4

składniki:

pół dużej lub jedna mała cukinia
szklanka tartego żółtego sera

5 łyżek pikantnego ketchupu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki otrąb
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

przyrządzanie:

Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić do samku solą, pieprze oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułke tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.  Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.

uwagi:
W podobny sposób można przygotować placuszki z kabaczka

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. madzik
    16 sierpnia 2008 at 11:38

    a ja placuszki z cukini robie w bardzo prosty sposob – kroje cukinie na plasterki, przyprawiam wegeta, potem panieruje jak kotleta i smaze. pycha:) i jaka zawartosc cukini w cukini;)

  2. stefan
    21 lipca 2008 at 13:45

    zrobiłem placuszki z całej cukini bez otręb i sa jadalne wszyscy przeżyli narazie hihi

  3. chantal
    13 lipca 2008 at 17:15

    kiepski przepis za mało cukinii za dużo dodatków .Ja wypróbowałam tak 3 cukinie , jedna cebula , jeden ziemniak jajo sól pieprz .Po odsączeniu cukinii trochę tz. 2 łyżki ! i mąki ok! To są placki z cukinii , nie z bułki i sera

  4. plema
    7 lipca 2008 at 14:53

    placki z cukini pycha

  5. Kuba Ratatuj
    10 maja 2008 at 19:44

    Placuszki super! Ale trzeba uważać, żeby nie dać za dużo mąki lub bułki, bo można zabić smak cukinii. Pyszne są polane ketchupem i posypane natką pietruszki.

  6. Ana
    21 sierpnia 2007 at 15:08

    napisze krótko – jami:)

  7. scarlett_o
    30 lipca 2007 at 22:05

    Słuchajcie, to jest przepyszne!!! Rodzinka była zachwycona! Gorąco polecam!

  8. chomiczek
    1 października 2006 at 11:22

    pycha ! rodzinka za nimi przepada.poki jeszcze sa kabaczki zrobie placuszki na zapas i zamroze na zime :D super przepis !! ;)

  9. ola
    19 sierpnia 2006 at 15:10

    Placki pyszne. Tylko proponuję dodać wiecej bułki tartej.

  10. amatria
    15 lipca 2006 at 23:03

    Placuszki zrobiłam. Trochę ryzykowałam, bo wpadli znajomi, nie miałam nic pod ręką poza cukiniami no i postanowiłam wypróbować ten przepis.
    Sprawdził się! Wszystkim bardzo smakowało.

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Smażone krążki z kabaczka

Kabaczek umyć, cienko obrać, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ze środka każdego plastra usunąć pestki....

Zamknij