Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Pomidory faszerowane fetą

Grecki przysmak, który z powodzeniem można przygotować na ogrodowym grillu.

przepis z kuchni: greckiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
4 mięsiste, dojrzałe pomidory
200 gram sera feta

przyrządzanie:

Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Z środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki i nadziać nim pomidory. Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce.

uwagi:
Dobra feta musi być na tyle twarda, by można ją byłoby scierać na tarce. Robienie potrawy z kremowej, paćkającej się fety musi się zakończyć niepowodzeniem.

Podobne artykuły

20 Komentarzy

  1. zuzia
    29 sierpnia 2007 at 14:42

    chcę podać wspaniały sposób na krojenie serka fety.Kroimy całość wraz z opakowaniem na pół, wyjmujemy dwie połówki i maczając nóż za każdym razem w gorącej wodzie kroimy jak tylko chcemy w najdrobniejsze kawałeczki i ser nam nie przywiera do noża.

  2. seadancer
    16 maja 2007 at 13:31

    nadziewane pomidorki sa smaczne, ja dodaje do nich jeszcze jajko na twardo z groszkiemi majonezem, a fetę daje tylko jako wierzchnia warstwe. aby wygladaly smakowiciej na sam wierzch daje troche zwyklego sera by sie zapiekl na złoto…przyprawiam bazylią z oregano
    smacznego
    ps spróbujcie nadziać pomidory albo pieczarki masą z ryży ugotownego połaczonego z usmażonymi pieczarkami na cebulce dość obficie przyprawione jarzynką itd. zasmażone serkiem żółtym – sam smak

  3. ania
    9 maja 2007 at 17:36

    hej myślę że pomidory są pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha

  4. @g@
    9 maja 2007 at 16:00

    Mam pytanie czy tą potrawę można też piec w piekarniku. Jeśli tak to Ile i w jakiej temp.???

  5. mikus
    22 stycznia 2007 at 19:10

    a ja kupilam wlasnie ser typu feta (mlekovita) i pomidory (nie wiem czy mięsite – jak to poznać po skórce? te są twarde -to na pewno) i zamierzam zrobić to za pewne pyszne danie… :) mmm… uwielbiam sery

  6. wiola
    8 października 2006 at 01:16

    a moze jakas wypowiedz na temat dania???

  7. Thomuss
    12 marca 2006 at 10:14

    Jeżeli ktos mieszka przy zachodnioej granicy polecam zakup w Aldi, oryginalna grecka feta(kostka 200 g) kosztuje 0,79 Euro :))))

  8. penek1
    18 września 2005 at 19:50

    Firmy nie znam ale Feta w zalewie w kostkach jest najlepsza

  9. Palce_lizać
    18 września 2005 at 12:55

    Lerka, możesz kupować oryginalną grecka, ale ona dość słono kosztuje… Z polskich zdecydowanie najlepsza jest z O.S.M. Końskie – niewiele ustępuje greckiej. Niezła jest też ta, którą można kupić w sieci Lidl.

  10. lerka
    18 września 2005 at 12:38

    no tak, ale takiej twardej fety, to ja jeszcze w sklepie nie spotkalam, zawsze jest paćkajaca się.Może polecisz mi fetę z jakiejś konkretnej firmy?
    pozdrawiam

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Przekąski
Śledzie z warzywami w sosie majonezowym

Śledzie dokładnie opłukać, a następnie moczyć przez dwie godziny w zalewie przygotowanej z litra wody i połowy szklnaki octu. Ogórki...

Zamknij