Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Pstrąg w maśle czosnkowym

Proste i szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a jakże wyśmienite danie.

przepis z kuchni: czeskiej

czas: 20 min + 1 godzina na chłodzenie ryby

liczba porcji: 4

składniki:
2 dość duże płaty pstrąga,
4 ząbki czosnku,
ok 70 g masła,
mieszanka przypraw do ryb (ew. sól)
3 czubate łyżki mąki
sok z 2 cytryny,
olej,

przyrządzanie:

Pstrąga po zakupieniu dokładnie umyć, nie zdejmować łusek, tylko odkroić wszystkie, choćby najmniejsze płetwy. Potem płaty starannie skropić sokiem z cytryn i posypać przyprawą do ryb. Tak przygotowanego pstrąga odstawić na godzinę do lodówki. Później rybę obtoczyć z dwóch stron w mące i kłaść skórą ma dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy się zarumienie obsmażyć drugą stronę ryby.
W trakcie gdy pstrąg szuka swych apetecznych rumieńców na patelni, w małym rondelku rozgrzać masło i  dorzucić do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdjetą z patelni rybę polewamy masłem czosnkowym – tak przygotowany pstrąg gotowy jest do spożycia.

CZYTAJ O KUCHNI

uwagi:
Rybę możemy podać z ryżem na sypko, a także ze smażonymi ziemniakami, frytkami. Sałatkę każdy może dobrać do smaku. Pstrąg w maśle czosnkowym doskonale komponuje się z półwytrawnym winem, choć nie można pogardzić i piwem o mocnym, zdecydowanym smaku.

Podobne artykuły

59 Komentarzy

  1. sroka
    18 listopada 2007 at 19:38

    super przeis, bardzo polecam, proste i smaczne

  2. ori
    5 listopada 2007 at 12:38

    dla mnie oki, tylko ja dodaje masło z ziołami kerrygolda i jeszcze swiezy czosnek i wtedy jest super rybka

  3. lin
    1 listopada 2007 at 15:29

    Przepis zupelnie bez gustu i smaku. O niebo lepiej pstraga (wypatroszonego, bez oczu) nadziac farszem (zrobionym wg uznania) i wsadzic w folii aluminiowej na 25-30 min do piekarnika, ostatnie 5 min zdejmujemy folie (chyba, ze ktos lubi mokre mieso). Tak przyzadzony pstrag nie dosc, ze pysznie smakuje, to pieknie wyglada. Ja preferuje podawac z talarkami zieminiaczanymi, ewentualnie ryz, frytki sa malo eleganckie. Do tego surowka wg uznania i lampka wina. Czas przygotowania 35 min (plus godzina na marynowanie i chlodzenie ryby).

  4. pit
    21 września 2007 at 22:46

    zamiast marchwi proponuje ci polac go czekoladom , bedzie extra , i napewno ci posmakuje.

  5. renca
    17 września 2007 at 13:20

    ja robię podobnie tylko ze pstrąg jest w całości a do środka układam nać pieruszki i koperku (solidne pęki)

  6. ;;;;;;;;
    27 lipca 2007 at 21:02

    do dupy galareta i śmierdzi

  7. asiunia34
    6 lutego 2007 at 19:08

    wybruboawalam i bardzo smaczne polece kolezanka ja dodolam marchwi i i bardzo dobre polecam

  8. Kasia
    20 marca 2006 at 22:00

    łatwe i przyjemne :)

  9. Iza
    16 lutego 2006 at 17:17

    bardzo smaczne danie.
    można także przyrządzić pstraga w całości.
    bardziej efektownie wygląda.

  10. Czech
    27 sierpnia 2005 at 16:40

    Polecam ten przepis, każdy to zrobi.

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress