Polecane

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Nowa kolekcja jesień-zima 2014/15 marki Simple

Nowa kolekcja jesień-zima 2014/15 marki Simple

Wrangler Denim Performance: jesień-zima 2014

Wrangler Denim Performance: jesień-zima 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Agnieszka Szulim i Antoni Pawlicki w marce LEVI’S

Agnieszka Szulim i Antoni Pawlicki w marce LEVI’S

Bądź stylowa nawet przed komputerem!

Bądź stylowa nawet przed komputerem!

Kawowe maseczki

Kawowe maseczki

Problemy większych piersi

Problemy większych piersi

BOHOBOCO – backstage kampanii

BOHOBOCO – backstage kampanii

Raffaello

Delikatny biszkopt z nadzieniem kokosowo - ananasowym. To musi być pyszne!

czas: 90 minut

liczba porcji: 20

składniki:

Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu spirytusowego

Beza:
4 białka
szklanka cukru
20 dkg wiórek kokosowych

Masa:
puszka ananasów
4 żółtka
25 dkg masła
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

przyrządzanie:

Białka z jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu, połączyć z obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek.Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę średniej wielkości. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut.

Z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą do pojemności jednej szklanki. Zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń, rozmieszany w półtorej szklance wody z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżek cukru. Gotować często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Masło ucierać z 4 żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do utartej masy, dodać pokrojone w kostkę ananasy. Gdyby masa okazała się zbyt płynna, dodać około dwóch łyżek żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę wyłożyć na biszkopt. Białka ubić na sztywno, przed końcem ubijania dodać szklankę cukru. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Bezę piec w formie tej samej wielkości co biszkopt przez około 15 – 20 minut, aż się lekko przyrumieni w piekarniku o temperaturze do 180 stopni. Upieczoną bezę wyłożyć na krem.

uwagi:
Wierzch ciasta można udekorować płatkami migdałowymi

Podobne artykuły

19 Comments

  1. olcia
    25 listopada 2007 at 17:55

    kocham raffaello bo kocham kokos

  2. anetti
    10 listopada 2007 at 17:15

    jeszcze nie próbowałam ale brzmi apetycznie,wkrótce wypróbuje ten przepis

  3. bleble
    4 sierpnia 2007 at 21:24

    ale po co te ananasy tylko sam rafaello psuja :/

  4. regi
    26 czerwca 2007 at 12:11

    jeszcze nie prubowałam ale jak mąz wruci z wojska na pewno zrobimy to ciasto razem. przekonały mnie komentarze- pozytywne

  5. skakanka
    25 czerwca 2007 at 20:20

    zaraz jak skończe diete biore sie za ten przepis!]

  6. kaka
    2 czerwca 2007 at 18:14

    to ciasto jest pycha!!

  7. ami
    27 maja 2007 at 19:04

    ja mam trochę inny przepis

  8. BaraDo
    21 maja 2007 at 09:05

    to ciasto jest pycha mniam mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Polecam rafiego wam wszystkim poprostu palce lizac!!!!!!!!

  9. kolega323
    15 maja 2007 at 19:56

    mogło być bez ananasów

  10. Anonim
    10 listopada 2006 at 22:35

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Stefanka

Aby przygotować krem, masło utrzeć z cukrem puderm i żółtkiem, dodać przesiane przez sito kakao i olejek rumowy. Szklankę mleka...

Zamknij