Ruskie pierogi

Tradycyjny, dobrze u nas znany przysmak z nadzieniem z ziemniaków i twarogu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 6

składniki:

Na ciasto:
400 g mąki
2 żółtka
3/4 szklanki letniej wody
Na nadzienie:
750 g ziemniaków
250 g twarogu
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyzki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

 

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami. Doprawic mocno do smaku solą i pieprzem.
Z maki, żółtek i wody oraz odrobiny soli zagnieść ciasto, wyrabiać je przze ok. 5 minut. Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka. Na każde z nich nakładać po łyżceczce farszu i dokładnie sklejać. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.

uwagi:
Podawać z podsmażoną cebulką

Podobne artykuły

161 Comments

  1. ##EdYtA##
    12 kwietnia 2006 at 13:14

    Witam Panie ja jak pierogi raz zrobilam to mnialam 12 tat rodzice pracowali a ja wzielam sie za gotowanie:D wyszly spaniale ale tez Paniom radze ze do Farszu na pirogi mozna dac tez koperk lub i tez nawet Bulki Tartej sa wtedy lepsze i ostre smacznego!!!!!

  2. ewka :)
    31 marca 2006 at 15:00

    kucharz_amator przecież pisze, żeby ziemniaki ugotować :)
    A ten ząbek czosnku można sobie darować, no i żółtka też… Ja robię troszke inaczej te pierożki i wychodzą pyszne!!!

  3. aks
    30 marca 2006 at 17:42

    można darować sobie te żółtka. Bez nich pierogi są o niebo lepsze!

  4. gosposia
    28 marca 2006 at 17:04

    dodaj do ciasta trochę oleju nie będzie się kleic ibedzie puszyste

  5. Palce_lizać
    18 grudnia 2005 at 23:46

    Hej trzykropku :) Jeśli mają się nie kleić w trakcie gotowania, to tak jak napisaliśmy w przepisie, zapobiega temu dodanie odrobiny tłuszczu do wody. Jesli zaś już po odsączeniu, to należy je przelać zimną wodą.

  6. ....
    18 grudnia 2005 at 19:46

    a co trzeba zrobić żeby pierogi sie nie kleiły?? Odp!!!!

  7. Palce_lizać
    14 grudnia 2005 at 20:20

    Co my byśmy bez Was zrobili|? Dziękujemy!!!

  8. kucharz_amator
    14 grudnia 2005 at 12:04

    zapomnieliście napisać,że ziemniaki mają być ugotowane bo ze surowych to by wyszła masakra hehe:)

  9. Palce_lizać
    20 listopada 2005 at 22:57

    Oczywiście, źe masz rację. Poprawiliśmy się, jak widać.

  10. pippilulu
    19 listopada 2005 at 13:42

    tylko ze nie jest to kuchnia Rosyjska, tylko Polska… W Rosji nie istnieja \’pierogi ruskie\’…

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress