Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Sałata w sosie winegret

Nieskomlikowana, a całkiem efektowana sałatka z prostych składników

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 duża główka kruchej sałaty
2 poamidory
1 duży ogórek
1 papryka
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty porwać na niewelkie kawałki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórki obrać i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Delikatnie wymieszać składniki.
Do kubeczka wlać ocet, dodać sól, a następnie dodać oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym piperzem, ewentualnie udekorować świeżymi ziołami. Podawać jako dodatek – szczególnie do dań kuchni francuskiej.

Podobne artykuły

34 Komentarzy

  1. sandra
    16 marca 2007 at 08:32

    troszeczke skomplikowane ale mozna spr?bowac! nawet dobre ale czegos brakuje!:)

  2. danutka
    19 stycznia 2007 at 21:07

    Coś pysznego..poezja..!!!tylko troszkę inny sos:oliwa z pestek winogron, ocet winny,ostra musztarda,sól i koniecznie zmiażdżony czosnek.Do sałaty można dodać jeszcze mozarelle.

  3. mc
    7 sierpnia 2006 at 14:30

    A wiecie że największym producentem sałaty lodowej jest Ahu Gront ze szwecji?
    Strona domowa http://www.salata.ahusgront.com/salata

  4. fuzzy
    27 lipca 2006 at 23:23

    Jeśli do winegretu doda się musztardę, to już nie będzie sos vinegret, ale sos FRANCUSKI, bo tak się on u nas nazywa

  5. marqs
    26 lipca 2006 at 21:48

    Z tego co pamiętam, to do sosu vinegrette powinno sie jeszcze dodać musztardy, ale może się mylę? Nie dziwię się poprzednikom, że sałataka z takim ostrym sosem im nie smakowała skoro przyzwayczajeni są zapewne do smietany, która w sałacie budzi z kolei totalne zdziwienie u Francuzów. Cóz, co kraj to obyczaj:)

  6. Jadwiga
    18 czerwca 2006 at 18:39

    1

    salata jest bardzo pyszna tylko trzeba dodac do smaku cukier i pieprz ziolowy

    8.06.2006

  7. szybk-ie
    22 maja 2006 at 14:54

    dobra, prosta, zrobimy ją na technice w sql

  8. Boguś L.
    21 maja 2006 at 13:54

    bo to niedobra salatka byla..

  9. Karolina
    4 maja 2006 at 16:22

    zła ta sałatka

  10. Pati
    4 maja 2006 at 16:21

    bardzo skomplikowana ta salatka ale może byś

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Sałatki
Sałatka z kiełkami słonecznika

Kiełki dokładnie opłukać i wysuszyć. Kukurydzę odsączyć. Pomidory pokroić w dużą kostkę. Ogórki i cebulkę posiekać dość drobno. Składniki wymieszać...

Zamknij