Polecane

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Sałatka caprese

Ta wspaniała w swojej prostocie potrawa wywodzi się z kuchni włoskiej. Plastry sera mozarella z pomidorami i lekkim sosem będą doskonałym początkiem każdego obiadu.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 1

składniki:
100-150 g sera mozarella
2 dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z białym pieczywem.

CZYTAJ O KUCHNI

uwagi:
Optymalny smak sałatki otrzymamy schładzając ją przez godzinę w lodówce - składniki nabiorą wówczas delikatnego smaku szlachetnego sosu.

Podobne artykuły

28 Comments

  1. Staś
    15 czerwca 2007 at 21:39

    ser mozarella to ulubiony ser mojej teściowej, więc zgadzam się z Żancią że ser jest mdły i trzeba nadać mu smaku. Ja proponują wersję: 2 pomidory, parę świeżych listeczków bazylii, malutki ząbek czosnku i trochę oliwy z pestek winogron. szczypta soli i pieprzu. Smacznego

  2. cmr
    24 kwietnia 2007 at 18:38

    Z przypraw dopuszczony jest jedynie pieprz a z ziół – jedynie bazylia, żadnej soli (wg wzorcowego przepisu utanowionego przez Włoską Akademię Kucharską). Ocet tylko balsamiczny, gdyż winny jest zbyt mocny (polecam Aceto Balsamico di Modena).

  3. prpboszcz
    20 kwietnia 2007 at 16:22

    hehe lol po co vegeta ??? jak nie lubisz mocarelli to nie jedzie takiej salatki a nie herezjie czynisz noralnie odtrzelic !!

  4. katja
    13 października 2006 at 12:56

    ale z tą vegetą to zbrodnia prawdziwa jest

  5. b?
    2 czerwca 2006 at 14:16

    vegeta to koniec tego dania
    ma być świeża bazylia

  6. Żancia
    8 marca 2006 at 15:27

    Nie, proponuję tylko ciekawą prozozycję na (moim zdaniem) lepszy smaczek. Przynajmniej mozarella nie jest taka mdła. To propozycja na ostrzej.

  7. blee
    7 marca 2006 at 23:10

    Żancia czy Ty chcesz Włochów do grobu wpedzić?

  8. Żancia
    7 marca 2006 at 22:27

    Sos to:
    po 1. Ocet balsamicny
    po 2. czosnek
    po 3. vegeta
    po 4. oliwa
    Do tego pieczywo czosnkowe koniecznie podgrzane w piekarniku
    Teraz to mogę życzyc smacznego !

  9. borewicz
    20 sierpnia 2005 at 20:49

    aceto balsamico lub ocet balsamiczny :)

  10. grace
    20 sierpnia 2005 at 19:51

    do salatki dodaje sie oceat BALSAMIC
    naprawde doskonala salatka

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Sałatki
Sałatka sycylijska

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na 5-6 kawałków, ułożyć na blasze w piekarniku pod rozgrzanym grillem skórką do...

Zamknij