Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Sałatka z roszponką

Coraz popularniejsza u nas sałata o drobnych liściach świetnie smakuje  w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i serem gorgonzola

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:

250 g sałaty roszponka (ok. 2 garście)
ok. 15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
200 g sera gorgonzola
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz

 

przyrządzanie:

Roszponkę i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Orzechy drobno posiekać. Ocet wymieszać z połową łyżeczki soli i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć ze sobą: osuszone listki roszponki, pokrajane na połówki pomidorki oraz orzechy. Wymieszać z przygotowanym soesm. Na koniec dodać pokrojony w kostki ser gorgonzola i ponowinie wymieszać, ale tym razem bardzo delikatnie. Podawać na przystawkę.

Podobne artykuły

17 Comments

  1. Zenobiusz, dieta
    8 lipca 2008 at 18:59

    nie powinno sie łączyć owoców i warzyw razem oraz produktów męskich z żeńskimi, to podstawowa wiedza moi drodzy…

  2. Pleban
    8 czerwca 2008 at 15:33

    Dodajcie truskawki zamiast pomidorow,bez orzechow,vinegret, papryka – rewelacja moze byc rokpol zamiast gorgazoli

  3. Kriss
    15 maja 2008 at 22:22

    a ja bym dodał śledzie i pół kilo golonki.. a nie boczek :)

  4. Joanka
    30 kwietnia 2008 at 19:12

    A ja polecam trochę inne wersję sałatki, oczywiście jest roszpunka, pomidorki koktajlowe, do tego czerwona cebulko pokrojona w drobniutkie piórka, kiełki (jakie kto lubi),pokrojona w kostki pomarańcza mozna tez dodac winogrona(pokrojone na pół lub w tzw. ósemki) do tego sos vinegree i smacznego!

  5. agusia_28
    3 kwietnia 2008 at 14:47

    Palce lizać, a ja robiłam tą sałatkę w 3 wersjach! z orzechami jest ok. ale bez orzechów i z czosnkiem – pycha, natomiast z boczkiem i ząbkiem czosnku, do tego lampka białego wina – mniam mniam, to już nie przekąską, ale treściwy obiad

  6. Zbynek
    10 grudnia 2007 at 12:23

    Agniesiu, jestem wegetarianinem i dlatego napisałem, \”że to profanacja\”, dla ludzi jedzących normalnie, napewno jest to smaczne, mi bardzo smakuje wersja z tego przepisu, co nie znaczy , ze inne sa złe, pozdrawiam i pragnę podziekować za wspaniałe przepisy

  7. Zbynek
    9 grudnia 2007 at 13:13

    Agniesiu, czy nie uważasz że boczek to profanacja ??

  8. Agniesia
    5 grudnia 2007 at 19:46

    salatke mozna podawac z w kostke pokrojonym i usmarzonym boczkiem,sol pieprz i ocet….super

  9. halina
    17 lipca 2007 at 10:45

    a ja bym dodała i orzechy i czosnek palce lizać.

  10. lili
    17 maja 2007 at 13:04

    Ja bym nie dawała orzechów, a za to jeden lub dwa ząbki czosnku, żeby dodać szlachetnego śródziemnomorskiego zapachu

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Sałatki
Sałatka z fetą

Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie...

Zamknij