Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Sałatka z roszponką

Coraz popularniejsza u nas sałata o drobnych liściach świetnie smakuje  w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i serem gorgonzola

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:

250 g sałaty roszponka (ok. 2 garście)
ok. 15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
200 g sera gorgonzola
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz

 

przyrządzanie:

Roszponkę i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Orzechy drobno posiekać. Ocet wymieszać z połową łyżeczki soli i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć ze sobą: osuszone listki roszponki, pokrajane na połówki pomidorki oraz orzechy. Wymieszać z przygotowanym soesm. Na koniec dodać pokrojony w kostki ser gorgonzola i ponowinie wymieszać, ale tym razem bardzo delikatnie. Podawać na przystawkę.

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. Zenobiusz, dieta
    8 lipca 2008 at 18:59

    nie powinno sie łączyć owoców i warzyw razem oraz produktów męskich z żeńskimi, to podstawowa wiedza moi drodzy…

  2. Pleban
    8 czerwca 2008 at 15:33

    Dodajcie truskawki zamiast pomidorow,bez orzechow,vinegret, papryka – rewelacja moze byc rokpol zamiast gorgazoli

  3. Kriss
    15 maja 2008 at 22:22

    a ja bym dodał śledzie i pół kilo golonki.. a nie boczek :)

  4. Joanka
    30 kwietnia 2008 at 19:12

    A ja polecam trochę inne wersję sałatki, oczywiście jest roszpunka, pomidorki koktajlowe, do tego czerwona cebulko pokrojona w drobniutkie piórka, kiełki (jakie kto lubi),pokrojona w kostki pomarańcza mozna tez dodac winogrona(pokrojone na pół lub w tzw. ósemki) do tego sos vinegree i smacznego!

  5. agusia_28
    3 kwietnia 2008 at 14:47

    Palce lizać, a ja robiłam tą sałatkę w 3 wersjach! z orzechami jest ok. ale bez orzechów i z czosnkiem – pycha, natomiast z boczkiem i ząbkiem czosnku, do tego lampka białego wina – mniam mniam, to już nie przekąską, ale treściwy obiad

  6. Zbynek
    10 grudnia 2007 at 12:23

    Agniesiu, jestem wegetarianinem i dlatego napisałem, \”że to profanacja\”, dla ludzi jedzących normalnie, napewno jest to smaczne, mi bardzo smakuje wersja z tego przepisu, co nie znaczy , ze inne sa złe, pozdrawiam i pragnę podziekować za wspaniałe przepisy

  7. Zbynek
    9 grudnia 2007 at 13:13

    Agniesiu, czy nie uważasz że boczek to profanacja ??

  8. Agniesia
    5 grudnia 2007 at 19:46

    salatke mozna podawac z w kostke pokrojonym i usmarzonym boczkiem,sol pieprz i ocet….super

  9. halina
    17 lipca 2007 at 10:45

    a ja bym dodała i orzechy i czosnek palce lizać.

  10. lili
    17 maja 2007 at 13:04

    Ja bym nie dawała orzechów, a za to jeden lub dwa ząbki czosnku, żeby dodać szlachetnego śródziemnomorskiego zapachu

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Sałatki
Sałatka z fetą

Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie...

Zamknij