Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem

Lekka sałatka rodem z kuchni włoskiej  

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 15 minut + 45 minut gotowania soczewicy

liczba porcji: 4

składniki:

250 g zielonej soczewicy
200 g tuńczyka z puszki
1 czerwona cebula
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka ziarnistej musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Soczewicę gotować w osolonym wrzątku aż stanie się średnio miękka. Odsączyć. Wystudzoną wrzucić do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Następnie wlać składniki sosu, wymieszać, dodać przyprawy. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. mario
    22 maja 2014 at 11:23

    chetnie zrobię !!!

  2. zaqstevenson
    27 lipca 2012 at 14:06

    Nawet dobre wyszło

  3. meg
    20 czerwca 2012 at 12:00

    kolejny raz sprawdza się że to co zdrowe jest niekoniecznie smaczne. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim MM-owcom :)

  4. soniq
    14 czerwca 2012 at 14:45

    pyszna sałatka. Zamiast polskiego kminku proponuję kumin ;) Można też dodać odrobiną cytryny zamiast musztardy:)

  5. jDmORyWaHPFhWqw
    10 marca 2012 at 21:42

    zibi_scj55 pisze:Nie mnie oceniać czy hnwdoaoie sztucznego mięsa jest konieczne, czy też jest kolejnym działaniem bardzo określonego koncernu, mającego zgromadzić na wirtualnym koncie kolejne E-miliardy. Już nie wszyscy mają pamięć smaku normalnej kury, świni, wołu czy innego krf3lika. Nikt tez specjalnie nie walczy o powroty do dawnych smakf3w mam na myśli surowce hodowcy z naukowcami wypuszczają kolejnego wieprzka bez słoniny, z dużą warstwą boczku i potężnym schabem. Opowiadają ustami rf3żnych autorytetf3w o szkodliwości smalcu, odwracając uwagę przeciętnego zjadacza mięsa od faktu iż wszystkie części wieprza zaczynają powoli smakować tak samo. Smalec – smarowidełko, kupiony w sklepie sieciowym, może być wystawiony na działanie temperatury, chociażby słońca. Gwarantuję, że nawet się nie zrobi bardziej „smarowny”. Rozrf3żnienie usmażonego kawałka schabu od kawałka szynki przechodzi do historii smakf3w. Z bliższego mi podwf3rka, ktf3re lokuję na rynkach warzywnych Trf3jmiasta. Moje ulubione pomidory malinowe lub bawole serca (te praktycznie można spotkać tylko u upartych działkowiczf3w) w ubiegłym sezonie dochodziły ceną do 12 pln. W tym sezonie maksymalna cena 8 pln. Piękne, rf3wne kształtem i kolorem „malinowe” nie rf3żnią się wiele smakiem od pozostałych „plastikowych” gatunkf3w pomidora. Jedynie przerobione na przeciery dają minimalną rf3żnice w smaku. Papryka rf3żni się tylko kolorem. Rynek we Wrzeszczu szczyci się wyborem ziemniakf3w. Są stragany z pięcioma gatunkami, jeszcze rf3żniącymi się wyglądem, smakiem i nazwą. Ale już w sklepach sieciowych kupujemy niezwykle kształtne ( tylko rf3żnice w wielkości) ziemniaczki z opisem: na sałatke, na grilla czy do gotowania. No, uproszczenie dla wygody kupującego. Zadałem sobie trud zbadania właściwości tych przedstawicieli ziemniaka. Wszystkie trzy gatunki mają tak zbliżone parametry, że najlepiej było by napisać :”do zjedzenia”. Smak identyczny, nie rozsypują się, a więc kroić po ugotowaniu można bez strachu , gotują się rewelacyjnie krf3tko, pieką na grillu też, a jak się dobrze przegotuje to i od biedy wyjdzie puree. A to że bez smaku?! A to kupi się torebkę jakiegoś rewelacyjnego sosu, znanego producenta i po co komu smak ziemniaka?! Kultura plastikowego jedzenia zaczyna rf3wno i niepostrzeżenie wkraczać do producentf3w żywności, stosując argumenty łatwiejszej , bardziej wydajnej, odpornej na szkodniki i choroby uprawy czy tez hodowli. Sensu w tym większego nie widać. Ludność wiejska jest już od dawna zagrożona bezrobociem. Hodowanie na własny użytek, a co zostanie na sprzedaż jest pewnym rozwiązaniem. Jeszcze lepszym jest częściowe lub całkowite przetworzenie płodf3w rolnych i wyhodowanej świnki. Takie wyroby musiały by mieć charakter smakowy, były by bardziej bezpieczne dla zdrowia, nie mf3wiąc o radości dla podniebienia . Ale to wszystko wymaga uregulowań systemowych. A na takie działania odzywa się tajemnicze lobby, ktf3re coraz bardziej agresywnie postuluje pełną unifikacje homo sapiens, we wszystkich obszarach Życia. Można by snuć dyskusję, prf3bować prostować skrzywione, powracać do stanu naturalnego. Zawsze też można zadać pytanie: komu potrzebne są rf3żnice w smaku pomidora, kartofla, schabu, piersi z kaczki, łososia?! Modyfikacja genetyczna już daje tragicznie znać o sobie. Obrońcy zwierząt walczą o humanitarne traktowanie zwierzątek laboratoryjnych. Kto zawalczy o Człowieka ?!A pan Makłowicz zrobiłby raz w życiu coś pożytecznego NIE pokazując bylejakości holenderskiej. W 1988 roku, pewien producent wędlin z Holandii, zaproponował mi zajęcie sie dystrybucją jego wyrobf3w. Był to okres głodu w naszym kraju. Przedstawił 5 produktf3w: szynkę, polędwicę, baleron, boczek, mielonkę.Już sama tekstura wyrobf3w budziła niepokf3j.. Boczek zupełnie bez tłustego. baleron bez cudownych przerostf3w, szynka z jakiegoś gigantycznego świniaka ani śladu żylki, tłuszczyku. Proba smakowa, dalsze rozmowy o technologii wytwarzania tychże wyrobf3w wprawiła mnie osłupienie. Cena zbytu niższa niż w f3wczesnym, polskim handlu. Zrezygnowałem z intratnej propozycji, by w chwilę pf3źniej zetknąć się z podobną rzeczywistością wyrobf3w polskiego producenta wynalazcy np. schabu z indyka czy dziesiątek podobnych bzdur.PozdrawiamOceń komentarz 2 0

  6. pyszalek
    6 kwietnia 2011 at 18:32

    pyszna, widac ludzie przyzwyczjeni sa do zamulajacych salatek na majonezie

  7. lol
    8 marca 2011 at 19:22

    blee

  8. mirck ---
    6 marca 2011 at 19:13

    nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia ale ciekawy smak,dodałem łyżkę majonezu aby ulepszyć smak:0

  9. romciu
    11 grudnia 2010 at 18:50

    paskudztwo, moja dziewczyna własnie zrobiła, niestety ale ja się tego nie tkne

  10. Rydza
    22 stycznia 2010 at 14:15

    nie była dobra Fuuuuuuj nikt jej nie jadł musiałam całą wyrzucić :(

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Sałatki
Sałatka kamczacka

Kukurydzę odsączyć, ogórka bez obierania ze skórki sparzyć, paluszki krabowe pokroić w małe kawałki. Jaja na twardo posiekać, a ogórka...

Zamknij