Polecane

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Sambuca, Sambuka

Bezbarwny likier włoski o smaku przypominającym trunki anyżowe.

Wyrabiany jest przede wszystkim z kwiatów czarnego bzu i lukrecji, choć do produkcji innych odmian wykorzystuje się także anyż oraz koper włoski.

Sambukę wykorzystuje się do przygotowania drinków. We Włoszech likier ten pije się także w szklaneczkach z kostakami lodu i wodą.

Sambuca zawiera od 38 do 42 procent alkoholu.

Najbardziej tradycyjny przepis (Sambuca con mosca) zaleca picie sambuki wraz z trzema ziarnami kawy, które mają zapewnić zdrowie, majętność i szczęście, i nawiązuje przy tym do starego znaczenia słowa sambuca, które oznaczało harfę w kształce trójkąta.

PIŁEŚ KAWĘ Z SAMBUKĄ?

Podobne artykuły

26 Comments

  1. mathieau
    26 maja 2008 at 11:22

    nie wierzyłem dopóki nie spróbowałem.rewelacja!

  2. gosta
    23 lutego 2008 at 23:10

    oj sambuca con mosca, sprobowalam bedac we wloszech . wypilam trzy szklaneczki jedna po drugiej i zagryzlam ziarenkami kawy ktorej wsypywali coraz wiecej z kolejnym drinkiem ;) naprawde ognista ta sambuca ;)

  3. adimis
    30 grudnia 2007 at 23:32

    podobny sposob jak reszta ale bardzo widowiskowy i smaczny 25ml sambuki i 25 ml bolsa niebieskiego do lampki od wina podpalic zapalniczka na kamyk krecic kulkiem a iskry beda rozswietlac niebieski ogien z lampki przelac do mniejszej szklanki lampke postawic dogory dnem zeby po wypiciu wciagnc opary reszte wylac na dno i slomka w nosa niezla jazda drink nosi nazwe purpure rain bynajmniej pod taka nazwa go pilem w szkocji polecam

  4. smakosz
    2 grudnia 2007 at 13:16

    drink pierwsza klasa, trzeba wciągać dym aż się łezki w oczach pojawią

  5. mich
    25 listopada 2007 at 11:03

    podpaliłem, przelałem, wypiłem, wciągnołem i wyzdrowialem

  6. paweł1986
    15 października 2007 at 10:36

    opary wciągasz przez słomke. nie można zapomnieć o ziarenkach kawy które daje się do sambuki i podgrzewa się ją. to co zostało ci po przelaniu do szklanki czyli źarenka i troche sambuki, wlewasz na nóżke konakówki podpalasz i wciągasz nosem to jest dopiero jazda. Fireball

  7. dj zabex
    24 września 2007 at 19:11

    lepiej zamiast sambuki uzyc absynta zielonego… P O L E C A M

  8. sambuczka
    7 września 2006 at 20:13

    najpierw zebrac opary do drugiej szklanki, odwrocic ja do gory dnem, wypic sambuke a potem wciagnac opary przez slomke

  9. karlos
    4 września 2006 at 21:40

    krem Baileys 25 ml, Sambuka 25 ml. Wlać warstwami.

  10. woj
    25 lipca 2006 at 17:46

    bardzo dobry ten likier, pilem go w serbii. najpierw podpalalismy sambuke w szklance od wina potem przelewalismy do innej szklanki zaciagalismy sie oparami i zdrowie!

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Słowniczek kulinarny
Awokado

Pestki awokado wykiełkują nawet po długim czasie, stąd żeglarze nie mieli problemów z ich przywiezieniem i hodowlą we Francji i...

Zamknij