Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Sandacz po parysku

Delikatny sandacz w kremowym sosie z duszonych w winie porów smakuje nie tylko Francuzom

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
500 g filetów sandcza
2 średnie pory
pół szklanki białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
1 czubata łyżka masła
sól, biały pieprz
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Sandacza umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odłożyć do lodówki.
Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, zaś białe pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i dusić 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie dodać wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem i nadal podgrzewać, ale już bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu.
Rybę obtaczać w mące, dokładnie przyciskając, aby panierka dobrze się trzymała. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć i włożyć do sosu. Chwilę razem podgrzewać. Delikatnie wyjąć, polać z wierzchu sosem. Podawać z ryżem lub smażonymi ziemniakami.  

CZYTAJ O KUCHNI

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. bastian
    28 czerwca 2013 at 08:47

    Wykwintne danie \”Bajka\” ale z sandaczem zlowionym przez siebie

  2. kotburry
    16 lutego 2013 at 20:09

    właśnie wypróbowałem – rewelacja :)

  3. ziom
    12 kwietnia 2012 at 13:37

    brzmi apetycznie jutro robie na obiad

  4. tBSWNwCrUvRZZ
    16 października 2011 at 22:36

    We\’ve arreivd at the end of the line and I have what I need!

  5. ololek
    3 maja 2009 at 20:35

    ciekawe połączenie ale sprubuj zamiast wina dac martini bianko

  6. tom
    8 czerwca 2008 at 13:30

    zaraz sprobuje ale brzmi smakowicie

  7. kamila
    7 listopada 2007 at 17:09

    dodalam do sosy jeszcze galki muskatu i trochu swiezej pietruszki… elegancko smakuje

  8. polaczek
    2 lutego 2007 at 15:00

    do tej pory jadałem to na barnczach w warszawskim Absyncie… teraz zrobię se sam :)

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Penne z rukolowym pesto

Rukolę dokładnie umyć, osuszyć. Wraz z orzechami (nieco odłożyć do dekoracji), oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem dokładnie zmiksować na...

Zamknij