Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Śledzie po kaszubsku

Mają tak niezwykły smak, że ze stołu znikają niemal natychmiast. Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów na śledzie.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1/2 h godziny na przygotowanie + czas na marynatę i oczekiwanie

liczba porcji: 5

składniki:

1/2 kg filetów sledziowych
4 łyżki rodzynek
100 ml białego, wytrawnego wina

do marynaty:
2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki milonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
cukier, pieprz

do sosu:
2/3 szklanki keczupu
2/3 szklanki oleju
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki (patrz zdjęcie).
Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.

Podobne artykuły

25 Comments

  1. anna
    9 maja 2008 at 17:17

    smaczne

  2. wienia
    30 stycznia 2008 at 19:58

    pyszne bardzo pyszne

  3. Dorota
    20 grudnia 2007 at 18:32

    rewelacja!!!Ci,którzy nie próbowali niech nie zabierają głosu.Pychotka…mniam…

  4. yeti
    13 września 2007 at 13:26

    koncerntrat pomidorowy? co Ty piszesz…

  5. tadeo
    13 września 2007 at 13:03

    niestety, to nie są śledzie po kaszubsku. Takie śledzie są gotowane pod płaszczem cebuli w plastrach, zalane olejem wraz z koncentratem pomidorowym, odrobiną octu, soli i pieprzu. Gotujemy okolo 20 minut i podajemy na zimno. To jest rarytas kaszubski – prawdziwy.

  6. Wit
    1 kwietnia 2007 at 10:35

    Potrawa przednia, jednak czy oby \”po kaszubsku\”?

  7. nick cave
    6 lutego 2007 at 09:15

    rewelacja. w życiu lepszych nie jadłem

  8. Anonim
    22 grudnia 2006 at 09:56

  9. margarita
    15 grudnia 2006 at 20:12

    na pracowej wigiliji zniknęlo w 3 minuty. ja pier…. ale rewelacja!

  10. ania 71
    1 listopada 2006 at 18:18

    Bardzo czytelnie przedstaqwiony opis potrawy i bardzo pyszny…;)

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Przekąski
Bułeczki poori

Do miski wsypać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. W środku zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać wodę, następnie wymieszać i...

Zamknij