Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Śledzie w pomidorach

Nieco mniej znany, ale całkiem atrakcyjny sposób na przygotowanie śledzi - w intensywnym sosie pomidorowym

przepis z kuchni: estońskiej

czas: 20 minut + 12 godzin

liczba porcji: 4

składniki:
500 g matiesów
1/4 szklanki octu spirytusowego
1 duża cebula
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, papryka w proszku
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka tłuszczu

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie opłukać, namoczyć w 2 szklanjach wody wymieszanej z octem. Po godzinie dokładnie odsączyć.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, sól i paparykę w proszku oraz ziarna pieprzu. Całość dusić przez ok. 3 minuty. Sos wystudzić i zalać nim pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki śledzie. Pojemnik (może to być plastikowe pudełko czy też słoik) szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 10 godzin do lodówki.  

Podobne artykuły

25 Komentarzy

  1. LilKA
    1 kwietnia 2010 at 12:40

    Przepis jest cudnowny… że tak powiem \”niebo w gębie\” …
    Takich śledzików to jeszcze nie jadłam ;)

    P Y C H A !

  2. Adx79
    22 grudnia 2009 at 21:16

    Ja testuje świeże pomidory Bo z koncentratem niesmaczne:)

  3. jarrow
    19 grudnia 2009 at 18:52

    zamiast koncentratu lepiej keczup bo inaczej wyjdzie śledź w kwasie pomidorowym (cały słoiczek)

  4. syla
    18 września 2009 at 11:28

    ja dodalam jeszcze troszke cukru bo koncentrat byl bardzo mocny narazie stoja ale nie moge sie doczekac kiedy je posmakuje:)

  5. pyszotka=)
    20 grudnia 2008 at 15:25

    czy koniecznie trzeba dodawac papryke w proszku??????????????

  6. emilka :)
    29 listopada 2008 at 17:09

    Oni tylko chyba jedzą śledzie w Estoni :D
    ????????????????????????????????????????

  7. helianthusek
    23 października 2008 at 16:18

    spróbowałam, pysz(ch)ota, mniam:)

  8. wiwi
    20 marca 2008 at 22:06

    bardzo pyszne

  9. kiki
    16 grudnia 2006 at 13:55

    bardzopyszne mniam

  10. Janusia
    14 marca 2006 at 20:14

    przepis jest bardzo smaczny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Przekąski
Piure z fasoli i rodzynek

Fasolę gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której była moczona przez ok. 12 godzin. Gotowanie potrwa ok. godziny....

Zamknij