Sos Bearnaise

Smak tego doskonałego sosu z pewnością wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie

liczba porcji: 0

składniki:

2 szalotki
4 żółtka
30 ml octu winnego z białego wina
50 ml białego wytrawnego wina
mały ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego estragonu
200 g masła
parę kropel sosu wocester
sól, pieprz

przyrządzanie:

Wino i ocet zagotować, wrzucić drobno posiekane szalotki i czosnek oraz estarogn. Gotować bez przykrycia do momentu aż pozostanie 1/3 płynu. Przecedzić wywar. Ostudzony wywar wlać do garnku umieszczonego w większym zawierającym wrzącą wodę (czyli w kąpieli wodnej). Dodać do niego rozmieszane żółtka. Ubijac cały czas, dodając do niego po kawałku masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku sosem worcester.  

uwagi:
Ten sos nadaje się zarówno do mięs (na ciepło i zimno), ale także ryb i warzyw

Podobne artykuły

3 Comments

  1. YxxbODJYWTglnpKEP
    5 września 2011 at 00:15

    Thanks for writing such an easy-to-udnerstnad article on this topic.

  2. vucdYWaNHEcqXbRq
    4 września 2011 at 05:58

    Fialnly! This is just what I was looking for.

  3. no ja
    8 czerwca 2011 at 21:26

    znaczy się prawie majonez

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Sosy, dipy
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy

Sos chrzanowy najlepiej podawać do wędlin, np. pieczonej białej kiełbasy, gotowanych jajek, ryb i auszpików. Życzę smacznego!!!Składniki: 3 łyżki utartego...

Zamknij