Stefanka

Szybkie ciasto bez pieczenia, do przygotowania przez każdego.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1/2 godziny przygotowania + 1/2 leżakowania w lodówce

liczba porcji: 12

składniki:

Około 100 herbatników
250 gram masła
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko
czubata łyżka kakao
połowa porcji olejku rumowego
szklanka mleka

polewa:
szklanka cukru
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka mleka
2 czubate łyżki kakao
1 łyzka czubata masła
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji

przyrządzanie:

Aby przygotować krem, masło utrzeć z cukrem puderm i żółtkiem, dodać przesiane przez sito kakao i olejek rumowy.
Szklankę mleka wlać na głęboki talerz. W mleku moczyć hertbatniki, z tym że pierwszych dziesięć moczyć tylko z jednej strony. Na szklanej podstawie ukaładać herbatniki moczoną stroną do góry, tak by stworzyły prostokąt 5×2 (patrz zdjęcie). Tak przygotowane herbatniki posmarować cienką warstwą kremu i układać drugą warstwę herbatników, moczonych z dwóch stron. Ponownie posmarować kremem. Czynności te powtarzamy do wyczerpania herbatników. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować polewę: do rondelka włożyć wszystkie składniki, ucierać polewę, podgrzewając na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zawżała. Jeśli w trakcie podgrzewania polewa zbyt gęstnieje, dodać łyżkę wody. Zdjąć z ognia i przez parę chwil nadal polewę mieszać. Gdy polewa już wyraźnie zastyga, wyjąć ciasto i polać je polewą. Na bokach ciasta polewę rozsmarować nożem. Posypać płatkami lub wiórkami.

uwagi:
Stefanki nie należy spożywać natychmiast, łakomoczuchom polecimy ją już po 3-4 godzinach, aczkolwiek najlepsza jest na następny dzień.
Liczba herbatników podana jest na wyrost, ale pamiętać musimy, że niemal w każdej paczce znajdziemy pękniętego herbatnika.

Podobne artykuły

11 Comments

  1. Majka
    21 lutego 2012 at 03:49

    Fuj, sam tłuszcz i cukier, bomba zagłady, jak mozna cos takiego jeść!?

  2. dalma10
    3 listopada 2011 at 15:33

    a ja utarte jajka z masłem i cukrem dzielę na 2 części: do jednej dodaję kawę/ lub kakao/, a do drugiej sok z cytryny. a dalej jak w pierwotnym przepisie: warstwa rozmoczonych herbatników na to krem kawowy , druga warstwa herbatników i na to krem cytrynowy i tak na przemian:) Ciasto nie jest wtedy słodkie i wszystkim szalenie smakuje:)

  3. yNnfFQnwykHdFliNzz
    4 września 2011 at 06:42

    Geez, that\’s ubneileavble. Kudos and such.

  4. ja
    10 lutego 2010 at 16:07

    my robimy w domu też 3 bita pyszny tylko zamiast drugiej warstwy herbatników dajemy krakersy na to mleko skondensowane i na to znowu herbatniki aha a na spodzie zamiast herbatników jest biszkopt upieczony jasny albo ciemny a na wierzch bita śmietana z rozpuszczoną galaretką i polane to jest czekoladą albo posypane tartą czekoladą smacznego polecam naprawdę

  5. malinka
    31 grudnia 2007 at 10:50

    delicious:)

  6. marla
    21 września 2007 at 15:35

    ciasto bardzo pyszne. zrobilam i wszystkim bardzo smakowalo. Polecam.

  7. Polecam
    14 lipca 2007 at 12:12

    ciasto pyszne ,a przepis na polewe wykorzystuje do innych ciast.Polecam

  8. oOoOlOlItAOoOo
    7 czerwca 2007 at 09:34

    y…;/ 100 herbatników!!! na co im to? zwariowali

  9. kuchci
    11 maja 2007 at 19:02

    ja tam wole tego trzybita moja mama robi akurat takiego samego jak mówi \”kucharka\”

  10. kucharka
    3 maja 2007 at 15:00

    Ja znam podobny przepis.. \”3 bit\”
    jako pierwsze ida herbatniki, na to masa budyniowa lub krem karpatka, na to znwou herbatniki, na to wykladamy puszę mleka skondensowanego słodkiego(najpeirw gotujemy je z puszką 2 godziny! ) nastepnie kladzimy herbatniki… mozemy polac czekoladą lub wymysleć inne słodkie zakończenie : ) Przypomina 3 bita :D Najlepsze jest gdy posiedzi w lodwoce cla noc, a przed zjedzeniem polozymy go spokojnie na jakies 2-3 godzinki.. m m Pychotka :)

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress