Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Strudel jabłkowy

Jedna z najciekawszych propozycji kuchni niemickiej i austriackiej - przepyszny srudel z nadzieniem z jabłek, rodzynek i cynamonu

przepis z kuchni: niemieckiej

czas: 20 minut + 70 minut chłodzenia i pieczenia

liczba porcji: 8

składniki:
20 dag mąki
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
10 dag masła
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru pudru
50 dag jabłek szarlotkowych
2 łyżki rodzynek
pól łyżeczki cynamonu
 

przyrządzanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbic jajko. Wlać pół szklanki wody i sok z cytryny. Dodać też 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto zagnieść, aby było gładkie i elastyczne. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie paseczki. Skropić łyżką soku z cytryny, posypać cukrem puderem i cynamonem i wymieszać z rodzynkami.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąt i posmarować połową wcześniej roztopionego masła i posypać bułką tartą. Na środku ułożyć nadzienie z jabłek, pozostawiajać wolną przestrzeń na bokach i końcach.  Zwinąć i uformować strudel. Końce ciasta zawinąć do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać resztą masła. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

uwagi:
Strudel należy podawać na ciepło, przybrany bitą śmietaną. 

Podobne artykuły

30 Komentarzy

  1. MistrzPawian
    31 października 2007 at 10:27

    Strudel jest przecież austriacki, a nie NIEMIECKI! a te proporcje są beznadziejne po dodaniu takiej ilości wody do mąki wyszła mi konsystencja rzadkiego budyniu. Nie polecam tego przepisu

  2. Palce Lizać
    25 października 2007 at 20:26

    może :)

  3. Aleksandra
    25 października 2007 at 20:16

    Czy strudel może być podawany w temperaturze pokojowej ? i czy może być polany lukrem ?

  4. Alina
    1 września 2007 at 12:45

    do zniecheconej!!! To nie kuchnia niemiecka temu winna ze masz dwie lewe raczki, naucz sie lepiej gotowac wode dla herbaty, zobaczysz czy potrafisz, wtedy mozesz probowac…

  5. Ania :)
    22 lipca 2007 at 19:16

    Pyszny mmm palce lizać :P

  6. MArta
    20 lutego 2007 at 13:49

    o co chodzi z tym obrusem i przescieradlem? Mam zamiar dzis zrobic strudel ale z ricotta i nie chcialabym miec problemow z zawijaniem. Pytam wiec jak zawinac zeby zawinac bez problemow:)

  7. małoważny głos
    30 grudnia 2006 at 10:40

    do zniechęconej
    placek sie zawija obrusem (lub jeśli uda Ci się naprawdę dobrze rozciągnąć ciasto to połową prześcieradła) … bezpośrednio rekoma jest to prawie nie możliwe … i końcówki nie smaruj masłem by się dobrze skleiło.
    powodzenia

  8. zniechęcona
    13 sierpnia 2006 at 13:38

    placek zupełnie nie wyszedł, ciasto nie chciało się zawinąć. Co prawda składniki nie były drogie, ale lepiej stawiać na jakość a nie na ilość, co kraj to obyczaj ale niemiecka kuchnia nie należy do najlepszych . Cóż: andere Lande andere Sitte…

  9. chomiczek.ania
    14 kwietnia 2006 at 17:00

    genialny, szybki, prosty i pyszny

  10. to to
    4 marca 2006 at 20:11

    jest wspanialy naprawde

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Crema Catalana

Do rondla wlać mleko, dodać cienko skrojoną skórkę z połowy wyparzonej wcześniej cytryny oraz korę cynamonu. Zagotować, a następnie gotować...

Zamknij