Polecane

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem

Zapiekanka z sera i warzyw... hmm.. palec lizać...

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Podobne artykuły

37 Komentarzy

  1. ala
    21 maja 2008 at 17:27

    jest to szmaczne

  2. kk
    9 maja 2008 at 17:41

    Beszamel wychodzi zawsze jak miesza się go trzepaczką do białek :) (tylko nie taką jak sprężynka)

  3. albert
    7 maja 2008 at 22:41

    użyłem małej ilości wody z kostką rosołową i masłem do podgotowania szparagów, zredukowany płyn potem w całości wykorzystałem do zrobienia sosu – ser lazur + śmietana szczeciniecka (ukwaszona) i dużo pieprzu i gałki muszkatołowej. PYCHOTA!

    beszamel na samym maśle nie może nie wyjść. na zredukowanym płynie natomiast trzeba troszkę odczekać żeby przestygł – inaczej się kluchy zrobią.

  4. sup
    16 kwietnia 2008 at 21:26

    dobre ale chyba przesadziłam z serem, strasznie tłuste :)

  5. Mareque
    30 marca 2008 at 13:41

    …bo za mało mieszania było, za szybko wlana duża ilość mleka lub za baudzo przysmażona mąka – to i kluchy wyszły

  6. justyn@
    14 czerwca 2007 at 11:44

    zastanawiam się dlaczego kluchy w beszamelu. a jak dla mnie to prosta portawa ale smacza

  7. pikobello
    5 czerwca 2007 at 23:09

    a moze! w beszamelu wyszly mi kluchy-be.

  8. flashvip
    25 maja 2007 at 14:52

    fantastyczne danie polecam na kazda okazje :)

  9. Kucharek
    7 maja 2007 at 19:45

    Znam ten przepis.Robilem to juz pare razy.
    Pychota!
    Jak moze nie wyjsc sos beshamelowy?

  10. Kalter
    23 sierpnia 2006 at 15:24

    dobre:D troche mi sos beszamelowy nie wyszedl ale dobre i bardzo sycace;]

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Tagliatelle z zielonymi szparagami

Szparagi obrać tylko u dołu, około 1/3 długości, odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we...

Zamknij