Polecane

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Tarta z jabłkami

Nie tylko pięknie wygląda, ale także ma wyśmienity smak

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 40 minut + 35 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

1 kg dużych twardych jabłek (8 sztuk)
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki wody
1 baiłko
4 łyżki dżemu morelowego
sok z połówki cytryny
Na ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
100 g masła

 

przyrządzanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, aromat waniliowy, wymieszać. Dodać posiekane masło i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce min. 30 minut. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wałkiem również oprószonym mąką rozwałkować na placek większy niż forma do tart. Aby przenieść ciasto do formy, należy je unieść na wałku i rozwinąć w formie. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ryż. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 10 – 15 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, obrać 4 jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do rondla z grubym dnem i dusić na małym ogniu ,często mieszając, do chwili całkowitego rozpadnięcia. Odparować i odstawić do ostygnięcia. Pozostałe jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasinne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować ubitym białkiem, wyłożyć na nim jabłkowe piure, a na wierzchu plasterki jabłek, tak aby na siebie zachodziły. Wstawić ciasto do piekarnika, piec ok. 35 minut. Jeśli jest zbyt ciemne, przykryć folią aluminiową.
W czasie gdy ciasto się piecze, do rondelka włożyć dżem morelowy i podgrzewać na małym ogniu do chwili aż powstanie gęsty syrop. Posmarować nim ciasto natychmaist po wyjęciu i osatwić do ostygnięcia.


 


 

Podobne artykuły

18 Comments

  1. aAdrJCNsj
    19 lipca 2013 at 07:56

    Felicidades por los dos ac3b1os Leonor Watling me encanta, tanto como acrtiz como cantante de Marlango (hace un par de ac3b1os estuve vic3a9ndolos en el Cervantes).De las fotos, echo en falta una con la escena de Los Crc3admenes de Oxford en la que Frodo se come unos espaguettis boloc3b1esa en su busto

  2. gosia
    4 sierpnia 2012 at 13:35

    super! bardzo fajnie się robi:) tylko zdecydowanie mniej cukru, bo jak dla mnie i jeszcze kilku znajomych wyszło trochę za słodkie:) wystarczy wg mnie 50 g cukru do ciasta i potem jabłka osłodzić:)

  3. kucharka
    16 lipca 2012 at 14:25

    Hahaha z tym ryżem to rzeczywiście wykombinowałaś,Kisa:))) Ryż,fasolę lub soczewicę sypiemy ZAWSZE na przykryte papierem ciasto,nie inaczej. Fachowo nazywamy to \”fałszywym wypiekiem\”.

  4. marcinj1975
    10 marca 2012 at 15:44

    proponuję napisać przepis uważniej:
    lista składników do ciasta nie zawiera cukru. Przy wyrabianiu ciasta jednak cukier jest wymieniony.
    Fajnie byłoby również podać na jakiej wielkości formę przewidziany jest ten przepis.

  5. misio
    11 października 2011 at 09:14

    Do Kisy – trzeba zrobić tak jak podano w przepisie, czyli na ciasto wyłożyć papier, a dopiero na to wysypać ryż. Potem przed nałożeniem jabłek papier i ryż usunąć

  6. kisa
    9 października 2011 at 13:36

    jak można tam nasypać ryż!? nie pomyślałam i zrobiłam tak jak było w przepisie – posypać ryżem. musiałam potem robić ciasto od nowa, bo ryż wtopił mi się w ciasto. a może ja po prostu nie wiem jak to robić? wie ktoś, co zrobić, żeby się nie wtapiał? da się w ogóle?

  7. kisa
    9 października 2011 at 13:26

    jak można tam nasypać ryż!? nie pomyślałam i zrobiłam tak jak było w przepisie – posypać ryżem. musiałam potem robić ciasto od nowa, bo ryż wtopił mi się w ciasto. a może ja po prostu nie wiem jak to robić? wie ktoś, co zrobić, żeby się nie wtapiał? da się w ogóle?

  8. Daga
    6 maja 2011 at 18:31

    Pychota i bardzo proste natomiast jak dla mnie to trochę za słodkie, spoojnie 50g cukru wystarczyłoby dla oslody … Proszę nie zapomnieć o zoltkach jaj do ciasta, ja unikam pianę z 2 och białek i nawet mogło by jej byc wiecej

  9. aak2ja
    2 lutego 2011 at 21:56

    Musiałem pokombinować z tym przepisem, bo nie było wiadomo co z żółtkami i cukrem. Żółtka dodałem do ciasta razem z margaryną (przy galaktozemii nie używamy masła i mleka). Do ciasta dałem 100g cukru, 50g do smażonych jabłek.
    Tarta wyszła pyszna!

    Dodaję do moich przepisów dla ludzi na diecie bezmlecznej i chorych na galaktozemię. Dziękuję!

  10. mopix
    21 stycznia 2011 at 13:34

    a co z tymi żółtkami? chyba to tarty -_-

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Pralinki kokosowe

Czekoladę rozpuścić rondelku umieszczonym w większym garnku z gotującą się wodą. Dodać mleko, kakao, likier kokosowy, 2 łyżki wiórków kokoswych....

Zamknij