Polecane

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Tarta ze szpinakiem

Świeże liście szpinaku zapieczone w śmietankowo - serowym sosie, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 1 godzina

liczba porcji: 5

składniki:

Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
150 ml śmietany
2 jaja
150 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos.
Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut  piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Podobne artykuły

80 Komentarzy

  1. sieska
    25 maja 2006 at 17:16

    ohyda jakie bzdury piszecie!! blee!!!

  2. jagod
    19 maja 2006 at 17:08

    można dodać orzechów włoskivh – pycha

  3. madzia
    12 lutego 2006 at 21:36

    zamiast zwykłej śmietany można dać slodką śmietankę(taka sama ilość) i wychodzi tez bardzo pyszne. A żeby szpinak mrożony nie był taki wodnisty można włożyć trochę sera feta:)

  4. kika
    27 stycznia 2006 at 12:31

    bardzo dobra z mrozonym szpinakiem, tyle, ze nalezy rozmrozony szpinak o d s a c z y c np.nacinajac od spodu torebke ze szpinakiem i zostawic ja zawieszona na cala noc

  5. aga
    11 stycznia 2006 at 13:54

    Robiłam wielokrotnię tą tartę i używałam mrożonego szpinaku (ze świeżym za dużo roboty i nie zawsze można go kupić) i wychodzi SUPER. Rok temy znalazłam ten przepis na tej stronie ale w troche innej wersji. Była to wersja właśnie ze szpinakiem mrożonym 1/2 opakowania, a ciasto bez dodatku żółtka. Nie wiem dlaczego przepis został zmieniony bo wychodzi z niego przepyszna tarta.
    Ten jest nieznacznie zmieniony i myślę że ta też wychodzi dobra. Ja dodaję do farszu ziarna słonecznika lub dyni i dodatkowo 10 min przed końcem pieczenia posypuję nimi wierzch tarty. POLECAM

  6. Palce_lizac
    23 listopada 2005 at 20:19

    Mrożony raczejsię nie nadaje, bo jest zbyt rozdrobniony. Tarta jest zaś efektowana, kiedy są w niej kawałki liści.

  7. krysia
    23 listopada 2005 at 13:07

    w malym miasteczku trudno kupic swiezy szpinak a mrozony sie nadaje?

  8. nataszka_wroc
    22 listopada 2005 at 14:46

    Bardzo dobra.Polecam.

  9. cornolio
    11 listopada 2005 at 19:42

    b. smaczne, nietrudne i co też ważne szybko mozna przygotować

  10. alaa
    3 października 2005 at 08:58

    pyszne

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Kotlety grzybowe

Grzyby oczyśić i pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić. Następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu przez...

Zamknij