Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Tort orzechowy

Aromatyczny tort bez grama mąki, za to z mielonymi orzechami i kawowym kremem

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
12 jaj
25 dag cukru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy
1 łyżka kakako
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
kilka kropel rumu lub aromat rumowy
kilka całych orzechów do dekoracji

przyrządzanie:

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao , kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, dodać zółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wystudzić, ostrym nnożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyc ostatni krążek i cienko rozsmarować krem po wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami i schłodzić w lodówce.

uwagi:
Zamiast kawy można użyć do kremu kakao.

Podobne artykuły

59 Comments

  1. Mirek
    22 grudnia 2006 at 10:59

    Bez sensu- a gdzie jest podany rozmiar tortownicy ???

  2. jolka49
    13 grudnia 2006 at 14:39

    Ja dodaje orzechy laskowe albo migdały, 20 dkg włoskich 10 dkg laskowych lub migdałów
    Pozdrawiam

  3. henryk
    23 listopada 2006 at 17:49

    Można pokropić (przed posmarowaniem) każdą warstwę odrobiną wódki, cukier lepiej wsypać do jajek i ubić mixerem, potem kręcić krem dodając pianę porcjami do masła

  4. rysiek
    8 października 2006 at 22:00

    choroba zawsze robilem 40-50 minut. dalem na 40 ale sie boje ze za malo…

  5. Anonim
    7 października 2006 at 17:53

    będę go piekła na 18 urodziny mojej córki
    ]tylko żeby mi wyszedł

  6. ag
    21 września 2006 at 11:36

    tort jest wspaniały na kazde św. go robię pycha

  7. florka
    21 marca 2006 at 16:53

    moze postarajcie sie myslec

  8. Karola
    5 marca 2006 at 12:27

    Agata, twój komentarz jest bezcenny. Wiele wniósł do dyskusji… Tylko nie wiedomo czego…

  9. agata
    5 października 2005 at 00:32

    to 30 minut pieczenia, to chyba jakiś żart!

  10. abc_unia
    30 września 2005 at 14:51

    Moze powinno sie smarowac krazki ciasta herbata rumowa, bo wowczas sie lepiej przekleja masa, ja tak bynajmniej robie.
    Pozdrawiam

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Ciasto kokosowe

Przygotować biszkopt: ubić pianę z 5 białek. Gdy masa będzie sztywna, dodać cukier, potem zółtka. Na końcu dodać mąkę i...

Zamknij