Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Tzatziki

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość czosnku odradzamy ją wampirom, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień.

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 litr gęstego jogurtu naturalnego
4 duże ząbki czosnku
1 duży ogórek
odrobina soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
kilka czarnych oliwek oraz liści mięty do dekoracji

przyrządzanie:

Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania.

uwagi:
Liście mięty zastąpić można ewentualnie natką pietruszki.

Podobne artykuły

63 Komentarzy

  1. chomiczek
    23 kwietnia 2006 at 14:25

    Mmmm uwielbiam tzatziki,zwlaszcza gdy sa lekko schlodzone, znakomicie uzupelniaja smak z gorącymi plackami ziemniacznymi, ktore wrecz kocham !! :))

  2. ivonka
    20 kwietnia 2006 at 19:30

    tzatziki -pyszne danie,lekkie,aromatyczne,zdrowe

  3. kriklóika
    14 kwietnia 2006 at 20:39

    mniami

  4. g
    21 marca 2006 at 18:11

    to jest pyszne

  5. Bea
    25 stycznia 2006 at 13:34

    niestety jest niemozliwe aby zrobic z naszych polskich lisci winogron greckie golabki.Nasze liscie maja gorzkawy smak i sa zbyt twarde i poprzerastane tylko i wylacznie nadaja sie do tego liscie winogrona uprawiane w grecjii lub z wysp greckich jak i cypr.To tak jak by nasza kapuste zastapic kapusta pekinska co w rezultacie mamy inny smak i inna potrawe.Pozdrawiam

  6. martyna
    10 stycznia 2006 at 15:55

    Ja tzatziki robię trochę inaczej: 1 jogurt natralny, serek smietankowy Almette, ogórek, marchewka, czosnek, sól, pieprz. Takie tzatziki są gęste i aromatycze!

  7. Ewik
    30 grudnia 2005 at 16:15

    LUDZIE!!! Koniecznie wyrzućcie wszystkie pestki z ogórków!!!

  8. justa04
    29 grudnia 2005 at 18:18

    polecam wszystkim do Tzatzików dodac troche utartego białego sera i przyprawy,ktora mozna kupic w sklepie!!

  9. Palce_lizać
    19 września 2005 at 13:34

    Ależ my powimy: http://www.palcelizac.pl/?przepis=247

  10. JJ
    19 września 2005 at 13:20

    Kto mi powie jak przygotować liście winogron na greckie \”gołąbki\”?

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress