Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Wiśniówka

Jedna z prostszych, a jednocześnie najbardziej smacznych nalewek.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 4 tygodnie

składniki:
kilogram wiśni
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
1/2 litra wody
szklanka cukru

przyrządzanie:

Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ciepłe miejsce na około 4 tygodnie. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewkę można spożywać od razu, ale jeszce smaczniejsza będzie jeśli pozwolimy jej podojrzewać.

uwagi:

Pozostałe po nalewce owoce można zasypać cukrem, dolać trochę wody (lub wódki, jeśli ktoć chce mocniejszą wersję) aby otrzymać wiśniowy likier.

Podobne artykuły

63 Komentarzy

  1. ciućma
    17 lipca 2007 at 20:18

    obaczymy jak zrobimy

  2. marro
    15 lipca 2007 at 13:03

    sprobuje to zrobic bo mmusi miec kopa.

  3. edi
    13 lipca 2007 at 19:22

    może być ale kopie chyba nieżle! co?

  4. renek
    12 lipca 2007 at 15:33

    jest dobra ale najlepiej spozywac ja po 3 mc najwczesniej

  5. dżola
    5 lipca 2007 at 21:31

    zawsze wrzucam kilka goździków, w nich tkwi szczegół, że smak jest potem niepowtrzalny.

  6. Kikiriki
    27 czerwca 2007 at 12:24

    Może być…ale ja wolę inne nalewki

  7. lunka
    22 czerwca 2007 at 16:50

    super, niech mi ktos to zrobi ;)

  8. KOKOS
    19 czerwca 2007 at 16:25

    WYPAS SMAKUJE JAK TA LALA JA LUBIE NA 1L SPIROLU JEST LEPSZA

  9. wojtuś
    25 listopada 2006 at 10:49

    identycznie można zrobić z czerwonych mirabelek tylko bez goździków….litr spirtu, kilo mirabelek, 0,5kg cukru…śliwki zasypać cukrem i po 3 dniach zalać spirtem.,dodać wodę i pozostawić na minimum 4 tygodnie….niebo w gębie…nic nie czuć spirytusu…

  10. olpiniak
    13 listopada 2006 at 20:05

    śruba jak cza lepszej zeczy nie ma

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na nalewki
Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na...

Zamknij