Polecane

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Najmodniejsze buty na jesień

Najmodniejsze buty na jesień

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Opowiedz mi swoją historię – psychologia narracyjna

Opowiedz mi swoją historię – psychologia narracyjna

Zawód – blogerka

Zawód – blogerka

Wołowina po burgundzku

Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem małych cebulek i pieczarek oraz słynnego burgundzkiego wina

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 2 godziny 30 minut duszenia

liczba porcji: 6

składniki:

1 kg wołowiny na gulasz (rozbratel, udziec)
150 g wędzonego boczku
1 marchew
2 duże ząbki czosnku
1 por
1 cebula
12 małych cebulek
12 małych pieczarek
80 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
350 ml burgundzkiego wina
500 ml wołowego bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki
1 bouquet garni
sól, pieprz
natka pietruszki



|

przyrządzanie:

W dużym żaroodpornym naczyniu rozpuścić 30 g masła, dodać łyżkę oleju słonecznikowy i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Smażyć na złoty kolor, po czym łyżką cedzakową wyjąć z naczynia i odłożyć. Wołowinę pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, na którym smażył się boczek. Obsmażać ją partiami, aby w naczyniu nie było zbyt dużo mięsa. Usmażoną wołowinę wyjąć z naczynia i odłożyć. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno posiekane: cebulę i czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojonego w plasterki pora. Smażyć przez 3 minuty, następnie posypać mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć kolejne 3 minuty. Wlać wino, bulion, dodać przecier pomidorowy, wrzucić wołowinę, bekon oraz bouguet garni, tak aby całość skłądników zanurzona była w płynie. Naczynie przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Na dużej patelni rozpuścić kolejne 30 g masła i resztę oleju, wrzucić obrane cebulki i smażyć na złocisty kolor. Łyżką cedzakową wyjąć z patelni i odłożyć. Dodać resztę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć do chwili aż się zezłocą. Je również wyjąć z patelni.
Po dwóch godzinach duszenia się gulaszu dodać do niego cebulki i pieczarki, odkryć naczynie i trzymać w piekarniku kolejne 30 minut lub do chwili gdy wołowina będzie zupełnie miękka (czas ten zależy od jakości mięsa). Przed podaniem wyjąć zioła (bouguet garni), doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.  

uwagi:
Podawać ze świeżą bagietką.

Podobne artykuły

One Comment

  1. kwk
    28 marca 2013 at 16:29

    \”bouqet\” pisze się przez Q a nie prze G a czyta \”buke\” – jest powinowactwo ze słowem bukiet

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Ryż z mięsem i warzywami

Jeżeli masz ochotę na przygotowanie łatwego, smacznego dania obiadowego to jest właśnie przepis dla Ciebie. Ryż plus smażone mięso, pieczarki...

Zamknij