Zapiekanka z makaronu z tuńczykiem

Niezbyt skomplikowane do przygotowanie dania z popularnych, łatwo dostępnych składników.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
150 makaronu (penne, fusilli, itp.)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
60 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
200 g tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 pomidory
2 łyżki bułki tartej
25 g świeżo startego parmezanu

przyrządzanie:

Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odlać i zahartować pod zimną wodą, odstawić.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Naczynie do zapiekanek natłuścić, wyłożyć na spód połowę makaronu. Do warzyw dodać tuńczyka, łyżkę przecieru pomidorowego, organo, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na makaron i przykryć resztą makaronu.
Przygotować sos: masło rozgrzać w rondlu, rozprowadzić mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól i nieco pieprzu. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Wylać na makaron. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Podobne artykuły

15 Comments

  1. h
    16 września 2010 at 11:31

    penne to makaron rurki po prostu :)
    kupisz w kazdym sklepie, nawet w biedronce (po 2 zl) ;)

  2. katja22
    12 lipca 2010 at 15:47

    jest super tylko dwa razy więcej makaronu i sosu

  3. Aga1223
    3 marca 2010 at 16:38

    penne to jest makaron świderki ? czy co .. da ktoś linkaa z tym penne ? ( zdjęcie))
    aha i czy koncentrat też pasuje do tego dania ?

  4. malina
    20 kwietnia 2009 at 19:18

    penne to po polsku pióra

  5. ania
    4 marca 2009 at 11:46

    penne kupisz w kazdym sklepie

  6. martam033
    25 stycznia 2009 at 13:54

    bardzo dobre!!

  7. asia 2088
    4 stycznia 2009 at 19:45

    gdzie mozna dostać ten makaron w jakich sklepach?

  8. mycha
    11 października 2008 at 15:50

    prawda, na pierwszy rzut oka też wydaje mi się, że trochę za długo w tym piekarniku… ja robię podobną zapiekankę i piekę połowę krócej.
    jednak przepis zapowiada się pysznie :)

  9. norbla
    13 grudnia 2007 at 12:08

    40 minut zapiekania ugotowanego makaronu??? i do tego jeszcze przecier pomidorowy i ta mąka… o tempora! o mores!

  10. Basia
    1 grudnia 2007 at 22:11

    Super jedzonko :) Ja dodałam jeszcze oliwki, a do beszamelu starty ser.

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress