Zapiekany patison

To niebanalne jeśli chodzi o wygląd i możliwości przygotowania warzywo rzadko gości na naszych stołach - proponujemy spróbować zapiec je z nadzieniem z papryki i czerwonej fasoli

liczba porcji: 2

składniki:
2 spore patisony (o miękkiej skórce)
po 1 czerwonej i żółtej papryce
pół puszki czerownej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa  zoliwek
2 łyżeczki koperku

przyrządzanie:

Wierzch patisonów wyciąć ozdobnie. Łyżeczką wydrążyć pestki (wyrzucić) i miąższ, który posiekać. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Dodać zmiażdżony czosnek, miąższ patisona i smażyć chwilę na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pastą pomidorową i koperkiem oraz odsączoną fasolą. Farszem napełnić patisony, polać je obficie oliwą z oliwek, ułożyć w żaroodpornej formie i zapiekac przez co najmniej 30 minut (im większe patisony, tym dłużej). Podawać z sałatkami.

Podobne artykuły

33 Comments

  1. strzyga
    9 sierpnia 2006 at 18:38

    czy ktoś zna przepis na patisony duszony?

  2. smakosz
    28 lipca 2006 at 20:43

    jaką średnice powinien mieć aki patison ? Zaśiałem dla ozdoby ale napewno spróbuję , uwielbiam nowości

  3. baba ze wsi
    20 lipca 2006 at 12:36

    błagam, jak ta odmiana się nazywa – żeby kupić nasionka

  4. ALEF
    22 stycznia 2006 at 10:14

    Jeżeli patison o miękkiej skórce, to pestek albo nie ma, albo są tak mięciutkie, że nie ma sensu ich wybierać.Przepis super! Wypróbuję przy nowym urodzaju w moim obródku.

  5. Palce_lizać
    28 września 2005 at 16:21

    Patison z miękką skórką to taki, w którego da się delikatnie wbić paznokieć.

  6. terminator
    28 września 2005 at 14:03

    jak kupić pastsona o miękkiej skórce? na co zwracać uwagę?

  7. mario
    27 września 2005 at 17:46

    ten przepis jest extra!!!

  8. kminek
    6 września 2005 at 12:53

    A ja posiałam patisony, bo wyglądają jak ufoki :) przynajmniej będę miała okazję wypróbować ten przepis pozdrawiam

  9. paweł
    1 września 2005 at 21:18

    to jest super

  10. patisonowy potwór
    28 sierpnia 2005 at 15:12

    uwielbiam patisony, cukinie i kabaczki, ten przepis przyda mi się napewno, pozdrówka

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress