Ziemniaki po chłopsku

Ziemniaki smażone z grzybami oraz zielonym groszkiem stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, ale można je z powodzeniem podać jako danie główne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg ziemniaków
400 g dowolnych grzybów - mogą być pieczarki
300 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, obgotować przez  10 – 15  minut (zależnie od wielkości) w osolonym wrzątku. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.


Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w cienkie paski. 
Rozgrzać olej na dwóch patelniach. Na jednej z nich na dużym ogniu bez przykrycia – ciągle mieszając – smażyć grzyby z cebulą, dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gdy na patelni nie ma już żadnego płynu, a grzyby są już rumiane, dodać groszek (wcześniej ugotowany, jeśli był mrożony). 
 
Na drugiej patelni smażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie mieszać ich, bo mogą się rozpaść, lecz potrząsać delikatnie patelnią. Posolić.


Gdy zarówno ziemniaki, jak i grzyby są rumiane, połączyć je ze sobą i chwilę razem smażyć. Ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Podobne artykuły

16 Comments

  1. Konrad
    24 lutego 2008 at 16:22

    Dobry obiad, latwe urozmaicenie drugiego dania.

  2. Agnieszka
    20 stycznia 2008 at 18:50

    Pyszotka:) westchnęły dwa obżartuchy leżąc do góry brzuchem:)

  3. wera
    28 grudnia 2007 at 13:20

    ale pycha!!!!!!!!!!!!!!!!! mniam mniam szkoda ze tak malo zrobilam

  4. NUDA
    15 września 2007 at 15:17

    SUPER

  5. ana25
    1 maja 2007 at 12:57

    Nie prubowałam ale dzisiaj zrobie na obiad meżowi…bo smacznie to wyglada..ciekawe czy spełni ten przepis moje oczekiwania? Hmm..

  6. Łukcio
    18 stycznia 2007 at 12:17

    danie wyszło super, robiłem je z suszonych grzybów, a że było ich mało dorzuciłem pieczarki i dało to nadspodziewany efekt

  7. kucharz
    4 stycznia 2007 at 16:14

    bardzo dobre danie. Wykorzystam je na konkursie. Zobaczymy jednak z jaki rezultatem :)))

  8. żarłok
    24 listopada 2006 at 15:11

    Pycha!!!

  9. simaxlion
    10 września 2006 at 15:27

    jest ok

  10. iwonesia
    21 lipca 2006 at 13:48

    naprawde pyszne,warto spróbowac

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress