Polecane

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Opowiedz mi swoją historię – psychologia narracyjna

Opowiedz mi swoją historię – psychologia narracyjna

Zawód – blogerka

Zawód – blogerka

Agnieszka Szulim i Antoni Pawlicki w marce LEVI’S

Agnieszka Szulim i Antoni Pawlicki w marce LEVI’S

Bądź stylowa nawet przed komputerem!

Bądź stylowa nawet przed komputerem!

Wygraj naturalne świece Green Dragonfly!

Wygraj naturalne świece Green Dragonfly!

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Prosta w przygotowaniu zupa, której głównym składnikiem jest czosnek, podawana z grzanką i jajkiem.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
8 ząbków czosnku
4 kromki bułki wrocławskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczki szafranu
4 jaja
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać bulion, kminek i szafran oraz rozgnieciony, usmażony wcześniej czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 minut. Zupę nalać do czterech, żaroodpornych miseczek i do każdej z nich wbić jajko. Na wierzchu ułożyć grzankę i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Posypać natką przed podaniem.

Podobne artykuły

6 Comments

  1. IAUSpNYxsn
    27 marca 2013 at 08:05

    ja jestem nałogową pcjaizką koktajli, kaĹźdego dnia znajduje się w moim menu. chyba wyniosłam to z domu rodzinnego, bo przez prawie całe swoje Ĺźycie, od zupełnego bobasa do 17 (!) roku Ĺźycia, codziennie moje śniadanie wyglądało tak samo: koktajl z trzech ekstremalnie dojrzałych bananf3w w ciepłym mlekiem roślinnym. jednak zaczęłam poszerzać horyzonty, na szczęście :)teraz mf3j faworyt zimowy, kiedy kończą mi się mroĹźone, letnie owoce, to koktajl z banana, kilku śliwek suszonych i porządnej łyĹźeczki kakao. na mleku migdałowym, koniecznie lekko ciepłym. czasami z połową awokado. aĹź się rozmarzyłam, a na parapecie brązowe juĹź banany i mięciutkie hass…

  2. BJPdLLTznptxyNs
    27 marca 2013 at 08:05

    Ostatnio zakochałam się w koalkjtach, zaczęłam od klasykf3w Joy the baker (1# szpinak, banan, kapusta włoska, gruszka, mleko sojowe; 2# szpinak, banan, kiwi, mleko sojowe, chia). Potem bardziej odważnie sięgnęłam po połączenia z warzywami, np: 3# seler naciowy, szpinak, banan, jabłko, mango, kiwi. Najlepsze z najlepszych jest jednak zestaw: 4# szpinak, banan, gruszka, seler naciowy, kiwi + sok z połowy limonki, bije wszystko :) Baardzo dobre są też połączenia 5# szpinak, marchewka, banan, melon, kiwi, pomarańcza, sok z połowy limonki albo 6# burak, marchew, jabłko, seler naciowy, świeży imbir, pomarańcza. Szykuję się jeszcze na jakieś zestawienie pietruszkowe, 2 pęczki już czekają :) Pozdrawiam

  3. olga
    28 lutego 2011 at 16:14

    bardzo lubie te zupe y czesto ja jem w restauracji, tylko tyle ze tradycyjnie jajo ni wbija sien ni pod grzanke ni na nia tylko do zupy poniewaz grzanki juz sa w zupie y sa namokniete, tez o ile wiem grzanek ni wyjmuje sie po usmazeniu tylko sie ich zalewa rosolem.
    Zgadzam sie z autorem mozna robic na rozne sposoby.

  4. Musashi
    14 kwietnia 2006 at 02:37

    Osobiście widziałem wersję, w której jajeczko wbijało się na grzankę, a nie pod nią i nie zapiekało się na końcu…
    P.S. Imieniny Justynko? No to wszystkiego… :-)

  5. Palce lizać
    13 kwietnia 2006 at 23:45

    jajko należy wbić delikatnie, tak żeby nie rozpłynęło się żółtko, nie roztrzepywać !

  6. pola
    13 kwietnia 2006 at 19:49

    a to jajko tak prosto ze skorupki, czy roztrzepane?

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Zupa z awokado

Awokado przekroić na pół, delikatnie wyjąć miąższ. Zmiksować z sokiem z połowy cytryny. Przygotować litr bulionu i wymieszać z oboma rodzajami...

Zamknij