Polecane

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Najmodniejsze buty na jesień

Najmodniejsze buty na jesień

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Opowiedz mi swoją historię – psychologia narracyjna

Opowiedz mi swoją historię – psychologia narracyjna

Zawód – blogerka

Zawód – blogerka

Zupa krem z borowików

Aksamitna zarówno w smaku jak i konsystencji zupa o niezapomnianym aromacie

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
20 dag świeżych lub mrożonych borowików
10 sztuk suszonych borowików
1 cebula
1  szklanki mleka
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie – trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.

uwagi:
Podawać z groszkiem ptysiowym, posypane natką pietruszki.

Podobne artykuły

21 Comments

  1. kaja
    28 sierpnia 2008 at 12:06

    Przepraszam ale czy nie potrzebny do tego jakiś wywar np na żeberku?

  2. zibi
    1 maja 2008 at 08:06

    mniam mniam, pychotka

  3. BIWO
    26 stycznia 2008 at 11:35

    ZUPA SUPER – POLECAM

  4. ela
    4 października 2007 at 11:06

    pyszna zupka !! dzięki za ten przepis, pozdrawiam!

  5. Kuba
    15 lipca 2007 at 18:43

    Troszke zmienilem przepis. Dodalem pare kurek, troche warzyw i na koniec wszystko zmielilem blenderem. REWELACJA. Smacznego :)

  6. pacia11
    14 czerwca 2007 at 15:12

    bardzo dobry przepis moim gosci abrdzo posmakowala .dziex xd

  7. grzyba
    4 maja 2006 at 11:35

    Bardzo dobra zupa, a pomrocznosc (coz za slowo)ma chyba nitka. Drugie zdanie zaczyna sie od: suszone namoczyc (czyli podmiot domyslny), poniewaz w pierszym podmiotem sa grzyby. A o smietanie czytamy w ostatnm zdaniu.

  8. nitka
    20 marca 2006 at 13:01

    silesia masz pomroczność jasną czy co ? Drugie zdanie zaczyna się od słów: Suszone namoczyc…..
    Pozdowionak

  9. silesia
    23 grudnia 2005 at 13:51

    wlasnie zaczynam robic…
    tylko zastanawiam sie co z tymi suszonymi grzybami?moze zmielic i tez wrzucic do zupy???

  10. miś
    8 grudnia 2005 at 19:20

    a gdzie ta śmietana?

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Zupa czosnkowa

Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować...

Zamknij