Zupa pieczarkowa

Aromatyczna zupa z cyklu \"nawet ON sobie z nią poradzi\"...

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
30 dag średniej wielkości pieczarek
1 litr bulionu grzybowego
łyżka masła
0,15 l słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
sól, pieprz
natka pietruszki

przyrządzanie:

Pieczarki, po umyciu i wysuszeniu należy pokroić na kawałki po długości. Podsmażyć je na patelni na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu grzybowego. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać rozmieszaną śmietanę z mąką. By śmietana się nie zważyła należy przed wlaniem dodać do niej 2 łyżki gorącego wywaru i szybko rozmieszać.  Przyprawić do smaku, a po wlaniu do talerzy posypać natką pietruszki.

uwagi:
By otrzymać mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do zupy, jeszcze w trakcie gotowania, dodać można sporą garść natki pietruszki. Będzie smacznie i zdrowo.

Podobne artykuły

154 Comments

  1. edith1
    20 grudnia 2005 at 17:26

    Elżbietko – wiódł ślepy kulawego, drzazgę widzisz w oku brata swego a belki we własnym oku nie dostrzegasz

  2. dr Miodek-haha
    20 grudnia 2005 at 03:35

    Kochana Ziutko, nikt nie jest doskonaly: w twoim przypadku ze wspomnianego przez Ciebie slownika mozemy korzystac jedynie \”bez porostu\” a nie jak sugerujesz \”po porostu\”:):)

  3. Ziutka
    11 grudnia 2005 at 10:59

    Cóż kochana Elżbietko. Chyba chodziłaś do jednej klasy z Mariuszem, po porostu korzystaj ze słownika, jeżeli masz problemy z ortografią. \”Po prostu\” piszemy oddzielnie.

  4. elzbietka
    4 grudnia 2005 at 20:15

    halo mariusz, ktora klase szkoly skonczyles, ze nie wiesz jak sie pisze zycie. musiales byc slabym uczniem poprostu oslem

  5. ddd
    3 grudnia 2005 at 12:05

    życie to sie pisze przez samo ż

  6. darek
    2 grudnia 2005 at 14:20

    życie z pieczarkową to samo rzycie
    pozdrawiam mariusza

  7. mariusz
    28 listopada 2005 at 16:57

    ja zrobiłem według tego przepisu tylko w kosteczkę skroiłem dodatkowo do bulionu pierś z indyka i cała rodzina rozpłynęła się w rozkoszy smaku. dodam że pieczarkową robiłem pierwszy raz w rzyciu. diękuje serdecznie za super przepis!!!

  8. dorsz
    19 listopada 2005 at 12:10

    ja jeszcze do tego podsmażam posiekaną cebulę. kiedyś zamiast mąki dodałam trochę makaronu i też była niezła :)

  9. palce_lizac
    13 października 2005 at 15:46

    Można – powinien być dostępny w dowolnym hipermarkecie.

  10. liza
    13 października 2005 at 12:29

    zupka pycha – ale czy mozna kupic gotowy bulion grzybowy?

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress