Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Zupa porowa z ziemniakami

Niezywkle prosta do przygotowania, ale bardzo smaczna zupa z duszonych porów i ziemniaków, bożonarodzeniowa specjalność belgijska

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut + 2 godziny gotowania bulionu

liczba porcji: 6

składniki:
2 duże pory
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 cebule
1 l
warzywnego bulionu (patrz składniki)
pól szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.  

Podobne artykuły

49 Comments

  1. kaka
    15 września 2008 at 18:41

    To ja, zrobię ją jutro….(.już mam ochotkę)!!

  2. lala22
    5 czerwca 2008 at 23:05

    ja dodaje więcej porek ;) tak około 5 i 2 cebule wychodzi gęsta i wyśmienita :> 2 pory to dla mnie troszku za malutko ;) pyszna zupka powinna być gęściutka :)

  3. jowanka
    25 maja 2008 at 16:45

    a ja z braku ziemniaków dałam makaron razowy!efekt powalający;)
    Smaczny przepisik!!!

  4. Joana
    5 lutego 2008 at 14:33

    Oryginalnie robię z grzankami i z kuminem (vide – kmin rzymski) oraz serkami topionymi – wychodzi a\’la potrwa rodem z Indii – pychotnie!

  5. kacha
    5 grudnia 2007 at 19:24

    mniam pierwszy raz robiłam zupkę leekową ;) wyszła przepysznie ;)

  6. maja
    11 października 2007 at 12:02

    zupa porowa to tylko z ziemniakami i śmietaną coś pysznego

  7. Łukcio
    8 października 2007 at 17:09

    ja już nie raz taką robiłem dodaję tylko jeszcze uprzednio zesmarzone na patelni mięso mielone, a zupkę zabielam serkiem topionym a nie śmietaną

  8. swawolny antychryst
    15 marca 2007 at 23:50

    z ziemniakami jeszcze nie kosztowałem…może być dobre. Spróbujcie też z grzankami!!! No i oczywiście z bawolimi jądrami po tatarsku!

  9. Funia
    2 grudnia 2006 at 12:09

    Ja robię podobnie, z małą zmianą duszone pory miksuje ,a marchewke trę na tarce(grobe oczka) poprawia kolorystykę zupy.reszta jest w porzo

  10. danio
    4 listopada 2006 at 11:52

    ślinka cieknie

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Barszcz czerwony

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem....

Zamknij