Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Zupa rybna halaszle

Są tacy, którzy twierdzą, że Węgrzy stworzyli najlepszą zupę rybną na świecie.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 2 godziny

liczba porcji: 4

składniki:
80 dag ryb słodkowodnych
2 cebule
2 duże, mięsiste pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 liście laurowe
sól
olej

przyrządzanie:

Około 50 dag ryby zalać wodą, dodać jedną oczyszczoną cebulę i liście laurowe. Pozostałe kawałki ryby oddzielone tak, by zostały cztery nieduże porcje odłożyć. Na małym ogniu, pod przykryciem ugotować prze około godzinę około dwa litry bulionu, który następnie przecedzić przez sito. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i papryki, obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dusić do miękkości, a następnie zmiksować.
Rozdrobnione warzywa połączyć z bulionem rybnym, doprawić do smaku solą i papryką. Do zupy włożyć pozostałe kawałki ryb i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po nalaniu zupy na talerze zadbać, by na każdym z nich znalazł się kawałek ryby.

Podobne artykuły

76 Comments

  1. Slaw
    28 lipca 2006 at 14:00

    A czy mogą to być rybie głowy? Akurat mam w zamrażalniku:)

  2. Ola
    27 lipca 2006 at 15:04

    Chciałam napisać, że w oryginale smakuje wyśmienicie ale ktoś mnie juz ubiegł:) Gorąco polecam!!

  3. małgosia
    24 lipca 2006 at 15:02

    właśnie będę gotowała według tego przepisu myślę, że pycha

  4. brodacz
    31 maja 2006 at 17:19

    właśnie ją gotuję,ale juz wiem że będzie rewelacyjna

  5. cut
    27 maja 2006 at 17:56

    zajebioza!! najlepsza zupa na swiecie! polka pomidorowa sie przy niej kladzie!!

  6. jarko122126
    5 maja 2006 at 09:20

    lux

  7. Natii
    28 kwietnia 2006 at 13:20

    Jeszcze nie jadłam tej zupy, ale chętnie bym spróbowała, bo zafascynowała mnie ta kuchnia :)

  8. yeti
    24 kwietnia 2006 at 15:07

    pychotka – łatwe i efektowne. rewelacja

  9. Zenek
    7 stycznia 2006 at 14:48

    A ja jadlem taką oryginalną na Węgrzech…Po prostu cudeńko smakowe…To jest najlepsza zupa rybna na świecie…

  10. Ramol
    20 grudnia 2005 at 18:58

    Pycha sprawdziłem

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Kolorowy chłodnik

Pora pokroić na dwucentymetrowe kawałki, a paprykę w romby o podobnej wielkości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory drobno...

Zamknij