Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Zupa szpinakowa

Lekka, orzeźwiająca zupa - idealna na wiosnę

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łżki masła
2-3 łżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w  rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok  z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę.  Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.

CZYTAJ O KUCHNI

Podobne artykuły

88 Comments

  1. Timo Vega
    28 czerwca 2006 at 18:57

    Wlasnie zrobilem. Wyszla piekna. Nieco inaczej. Dodalem do bulionu 2 pokrojone marchewki i 3 pokrojone ziemniaki. cebulke podsmazylem na paletni i odlalem olej. Dozucilem na koniec jeszcze smietane dubble cream. Jadlem z bagietka serowa :D

  2. Ajsluk
    24 maja 2006 at 13:44

    naprawdę polecam, zgodnie z przepisem podanym wyżej, zresztą u nas na Śląsku jest to bardzo popularna zupa latem, którą robimy w ten sam sposób – tak, że to żadna nowość i rewelacja – ale naprawdę warto ją robić! Smacznego!

  3. poker12
    24 stycznia 2006 at 18:44

    Bez ziemniaka, bez sera a jajko w koszutce całe. Bomba

  4. soja
    6 stycznia 2006 at 15:22

    Zupa naprawdę palce lizać! Nic dodać, nic ująć.

  5. :)
    20 grudnia 2005 at 20:46

    ze wzgledu na porek roku zamiast swiezego szpinaku dodalam mrozony. zupa rewelacyjna! brak mi slow ;)

  6. gin
    12 grudnia 2005 at 15:28

    Brzmi ciekawie.
    Czy mozna szpinak zmiksowac a zamiast ziemniaka
    zagescic ja maka ziemniaczana?

  7. renata
    21 listopada 2005 at 20:27

    Smakuje jak szczawiowa i to jest jej zaleta! pyszna, i zdrowa. zastępuję tylko śmietanę mlekiem (cholesterol!). jedyna postać szpinaku, jaką akceptuje moja rodzina!

  8. hans
    3 listopada 2005 at 10:11

    no too spróbujmy jak to smakuje ;-)

  9. Wcale nie jarosz.
    9 sierpnia 2005 at 13:56

    Zupę szpinakową polecam także zimą. Mrozony szpinak jest ogólnie dostępny, a wówczas czas przygotowania skraca się. Podaję ją po prostu z grzanką z serem.

  10. kursko
    3 sierpnia 2005 at 23:50

    Zupka zapowiada się przepysznie. Można prosić o zupę szpinakową z krewetkami, a może po prostu parmezan zastąpić pysznymi robalami? Pozdrawiam

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Avgolemono

Do przygotowanego wywaru jarzynowego wsypać makaron. Jaja ubijać trzepaczką aż się spienią. Wlać do nich wycisinęty sok z cytryny i...

Zamknij