Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Zupa szpinakowa

Lekka, orzeźwiająca zupa - idealna na wiosnę

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag szpinaku
pół cebuli
1 ziemaniak
1 ząbek czosnku
2 szklanki warzywnego bulionu
1 zółtko
sok z ćwiartki cytryny
1/4 szklanki śmietany
3 łżki masła
2-3 łżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w  rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok  z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę.  Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.

CZYTAJ O KUCHNI

Podobne artykuły

88 Komentarzy

  1. Timo Vega
    28 czerwca 2006 at 18:57

    Wlasnie zrobilem. Wyszla piekna. Nieco inaczej. Dodalem do bulionu 2 pokrojone marchewki i 3 pokrojone ziemniaki. cebulke podsmazylem na paletni i odlalem olej. Dozucilem na koniec jeszcze smietane dubble cream. Jadlem z bagietka serowa :D

  2. Ajsluk
    24 maja 2006 at 13:44

    naprawdę polecam, zgodnie z przepisem podanym wyżej, zresztą u nas na Śląsku jest to bardzo popularna zupa latem, którą robimy w ten sam sposób – tak, że to żadna nowość i rewelacja – ale naprawdę warto ją robić! Smacznego!

  3. poker12
    24 stycznia 2006 at 18:44

    Bez ziemniaka, bez sera a jajko w koszutce całe. Bomba

  4. soja
    6 stycznia 2006 at 15:22

    Zupa naprawdę palce lizać! Nic dodać, nic ująć.

  5. :)
    20 grudnia 2005 at 20:46

    ze wzgledu na porek roku zamiast swiezego szpinaku dodalam mrozony. zupa rewelacyjna! brak mi slow ;)

  6. gin
    12 grudnia 2005 at 15:28

    Brzmi ciekawie.
    Czy mozna szpinak zmiksowac a zamiast ziemniaka
    zagescic ja maka ziemniaczana?

  7. renata
    21 listopada 2005 at 20:27

    Smakuje jak szczawiowa i to jest jej zaleta! pyszna, i zdrowa. zastępuję tylko śmietanę mlekiem (cholesterol!). jedyna postać szpinaku, jaką akceptuje moja rodzina!

  8. hans
    3 listopada 2005 at 10:11

    no too spróbujmy jak to smakuje ;-)

  9. Wcale nie jarosz.
    9 sierpnia 2005 at 13:56

    Zupę szpinakową polecam także zimą. Mrozony szpinak jest ogólnie dostępny, a wówczas czas przygotowania skraca się. Podaję ją po prostu z grzanką z serem.

  10. kursko
    3 sierpnia 2005 at 23:50

    Zupka zapowiada się przepysznie. Można prosić o zupę szpinakową z krewetkami, a może po prostu parmezan zastąpić pysznymi robalami? Pozdrawiam

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Avgolemono

Do przygotowanego wywaru jarzynowego wsypać makaron. Jaja ubijać trzepaczką aż się spienią. Wlać do nich wycisinęty sok z cytryny i...

Zamknij