Polecane

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Zupa z kurek

Nie tylko borowiki dają prawdziwie cudowny aromat i smak

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:

ok. 300 g kurek
1 litr bulionu grzybowego (może być z kostki)
1/4 szklanki białego wina
100 ml gęstej śmietany
sól, biały pieprz
posiekana natka pietruszki
1 łyzka oliwy z oliwek

 

przyrządzanie:

Kurki oczyścić, obrać i dokładnie umyć. Nieco osuszone wrzucić do garnka na niezbyt rozgrzaną oliwę. Dusić przez ok. 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Następnie zalać je winem i litrem bulionu grzybowego (ugotowanym np. na nóżkach grzybów albo z kostki). Dodac sól i pieprz i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut. Nieco wystudzić. Śmietanę rozprowadzić ze szczyptą soli i kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do garnka i wymieszać. POdawać z makaroenm lub grzankami z serem. Każdą porcję udekorować posiekaną natka pietruszki.

Podobne artykuły

16 Comments

  1. iwona
    3 maja 2011 at 19:20

    grzyby nie moga być mrożone,bo wtedy zupa będzie gorzka

  2. piotr
    30 sierpnia 2010 at 23:00

    kurki spazyc z dodatkiem cukru i soli

  3. kpniewska1
    21 lipca 2009 at 11:26

    Witajcie,
    Właśnie gotuję zupę z kurek.Też ma goryczkę,ale wpadłam na pomysł i wlałam pół szklanki śmietany 30% łaciata do ciast i deserów i jest ok wcześniej dolałam do szklanki gorącego wywaru aby się nie zwarzyła.A drugi sposób to obgotować na półmiękko i odrazu odcedzić to się pozbędzie goryczki.

  4. acha
    15 września 2008 at 16:58

    zrobiłam zupkę z kurek pierwszy raz w życiu, jest przepyszna! mam ochotę zjeść cały garnek ;)

  5. teska
    28 lipca 2008 at 19:18

    zgadzam sie z arkadasem ze nikt nie pisze co zrobic zeby potrawa nie była gorzka. Kurki kupione czy zbierane, zawsze maja ta gorycz

  6. arkads
    11 września 2007 at 11:27

    Dlaczego nie piszecie jak pozbyć się goryczki z grzybów?To najważniejsza i podstawowa rzecz w tym przepisie, a nie każdy o tym wie. Nie robilem jeszcze tej zupy ale wydaje mi się, że zrobiona jak tu opisano, będzie gożka. Czy nie powinno się wcześniej grzybów obgotować?

  7. jacek
    9 sierpnia 2007 at 18:59

    pyszna

  8. Anonim
    16 czerwca 2006 at 12:50

    jak hgfhg

  9. pencon
    11 czerwca 2006 at 19:44

    Kurcze, nigdy nie zrozumiem po jaką …. do wszystkiego ta pietruszka. wrrr A tak pozatym zupka bardzo OK

  10. ewelina
    13 marca 2006 at 12:11

    kurki to grzybki a nie kurki

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Gazpacho

Odłożyć jednego pomidora, a  resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć...

Zamknij