Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Zupa z selera naciowego

Kremowa, deliktana zupa o charakterystycznym selerowym smaku

czas: 70 minut

liczba porcji: 4

składniki:

500 g selera naciowego
1 cebula
80 g sera (rokpol czy ser topiony)
oliwa z oliwek
100 ml śmietany
1 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować.
Do masy selerowej wlać gorący wywar z jarzyn i sok cytrynowy. Zupę zagotować i wrzucić do niej rozdrobniony ser. Pogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać posoloną śmietanę. Każdą porcję dekorować listkami selera.

Podobne artykuły

34 Komentarzy

  1. jadzia&jędrek
    6 marca 2010 at 09:55

    fajne uwagi juz próbuje

  2. anuuula
    14 stycznia 2010 at 21:43

    jak na małe co nieco, całkiem dobra :D
    ciekawy smak, warto spróbować,
    polecam, zapiec w małych formach
    z grzankami posypanymi serem w piekarniku

  3. teresa
    23 października 2009 at 14:50

    właśnie spożyłam: pyszna i sycąca, ale wyszła mi nieco za kwaśna. BYć może lepszy byłby mix śmietanka+ nieco śmietany.

  4. boya
    10 października 2009 at 14:22

    nie jadłam jeszcze zupy z selera naciowego ale właśnie gotuje mysle ,ze bedzie smaczna.

  5. karla
    24 lipca 2009 at 16:22

    fuj, obrzydlistwo.

  6. najedzona:)
    2 lutego 2009 at 12:37

    moja to zielona, kremowa, pyszna, orzezwiajaca, delikatna, pyszna dawka zdrowia.

  7. jakub
    1 listopada 2008 at 18:10

    to jest mniammmmmmmmm

  8. ewaczek
    7 stycznia 2008 at 16:07

    zupa super :-) miksuję ją i zamiast grzanek dodaję groszek ptysiowy

  9. Syd
    9 lipca 2007 at 17:46

    bardzo dobra!ja dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku i małe grzaneczki!narzeczonemu bardzo smakowała!:-)sycąca,smaczna i zdrowa!

  10. ewuu
    10 maja 2006 at 10:07

    robiłam tę zupę ! pycha, ale nie dodawałam soku cytrynowego i wszystko zmiksowałam – wyszedł super krem! można też dodać żółtko oprócz śmietany

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Zupa rybna halaszle

Około 50 dag ryby zalać wodą, dodać jedną oczyszczoną cebulę i liście laurowe. Pozostałe kawałki ryby oddzielone tak, by zostały...

Zamknij